一年內玩期權由輸50%再贏番嘅嘅感想

266 回覆
73 Like 232 Dislike
原來咁少就得
咁落order 果時要一次落哂?
係咪有strategy 揀的?
Long Spread是個好東西
就算tsla/spy呢啲貴價股都可以平平哋咁玩

做哂2邊都唔會話好貴
係,firstrade 佢俾你開spread ,straddle , condor
想開啲ratio call/put , risk reversal, naked put or call就用interactive broker
入哂價仲會自動幫你exercise/assign食價差
新手同老手都強烈唔suggest玩option。
一樣容錯率低的賭博+輸time value的野。
你玩covered call食返對家time value就玩得過
係,同埋呢啲股嘅option liquidity 高,平spread唔會點俾人食價太多
點解firstrade 醒過ib 同支牛咁多
係,我而家多數wheel strategy ,short put 接貨short covered call 出貨,如果接咗番黎係咁跌會係咁short 低啲張call, short 到就止蝕左
ib都好啲,支牛option真係on99,亂咁計+超貴手續費
想課金比你/請你飲杯咖啡,payme ok?
short put贏十次 轉頭一鋪輸返哂,你點避免咁既情況發生
識野,要pin。
long put or call基本上都係賭單邊,唔容許你短線估錯邊的玩法。
但掉返轉covered call or short put接貨,食返對家time value就岩喇
咁著數你pm我?利申開po唔係想乞錢同開披床呃錢
short put唔係拎黎估邊嫁,係拎黎接貨用
firstrade好似無得一pair咁做?
short 幾多long 返幾多架
唔會接
用接貨SP同價內15%三個月LC嚟代替買正股
靠呢兩招就夠
covered call 唔值得做
做得即係你本身有正股
但買正股倒不如做接貨SP,第一部已經做錯
第一步 *
輸錢皆因贏錢起
一日仲繼續賭
你遲早輸
要離場先真正贏
我自己short put 多數唔揀個股,比如睇淡會有兩個方法

就咁short put sqqq udow spxu yang 呢啲etf
或者買100股呢啲反向etf黎short covered call

其實put call parity 計番係一樣,不過short covered call見自己睇錯市會移落少少張short call位

揀3倍etf因為呢啲冇個股咁易manipulate個股價,同埋比如sqqq 下星期at the money short put會有4%左右都算好啲,時間值橫行一日比short put qqq 會多啲(同埋其實唔夠錢接100股qqq)
spread係咩意思
同時open long/short positions
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞