Affordable Watches 手錶討論區(25)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
講綠色嘅話反而hydroconquest隻綠真係麻麻
雖然價錢本身有啲差距
但想像唔到同一個品牌嘅出品個做工同上色差咁遠

幾可惜嘅 覺得浪鬼個spec其實幾抵玩
咁先區分到唔同層面嘛
其實做到白光鮮綠,暗黃光係黑(可能係我色盲),我見隻Green Seamaster就係咁,好神奇

一睇錶就身痕
本身隻daily係Luminox
買完隻zulu time就想買多隻靚啲嘅潛水錶襯衫

不過未搵到足夠吸引自己嘅潛水錶款
先不論X33 唔affordable,但我真係無興趣,地球毀滅時,我想同地球同心愛嘅人一齊死,況天佑同馬小靈都無逃走,況天佑為左心愛嘅人同將臣死戰,殭屍最大嘅力量唔係仇恨,而係愛。

https://www.youtube.com/watch?v=A-JiYqt35EA

另外MRG 特別版就好唔affordable,又太浮誇太大,我真係唔得,就算正方型MRG 我又覺得無必要。X33 啱啱check 都係45mm。

我係鍾意錶,我明白主要係玩具,但同時我都希望佢哋係工具。
向上揾,大把選擇
不過我建議揀擇啲好,手錶太多,金錢、佩戴次數太少
我興趣都唔大㗎,不過諗住每個系列一隻

我post咗隔離,carry到

目前方針都係希望手上每一隻手錶都有自己嘅功能
5隻左右應該係perfect
同埋自己喺牌子同款方面都好多奇怪執著

公幹/旅遊:zulu time
戶外/水上活動:luminox
:datejust

差隻正經少少嘅dress watch
同埋留個位買一隻拎嚟襯衫/有紀念價值嘅特別款
dress watch個人希望會係fifty-six

其實潛水錶都想玩得精緻啲
而家隻Luminox中學開始戴都戴到殘
而且石英機芯又好似少咗嘢玩咁
但海豹endorsement+氣燈呢個combo得佢有
好有特色
正式軍用錶加氣燈可以睇吓marathon
精工叔叔75折
隻腳望落咁長嘅

47mm lug to lug. 唔知點解錶帶第一眼望落怪怪地
洗唔洗抄Paul Newman抄到咁足
而家咁多microbrand做致敬款
好聽啲打個圓場咪叫致敬
其實咪即係抄,但抄到十足就低手
同Invicta 有咩分別
仲要大陸芯
原來仲要大陸芯
咁我點解唔直接上淘寶買san martin
sorry大家我偏見左因為佢之前用大陸芯
啱啱睇嚟隻係Sellita SW510
SWISS MANUAL MOVEMENT SELLITA SW510-M

今次用Sellita芯
咁佢依隻用sw510嘅
不過我見佢instagram都有人話佢貴+太似Paul Newman
睇返了,唔該曬大家指正
唔好意思
真係似足99.9% 似到有啲反感
問緊啲二手sbgp007
60週年石英果隻
個價就affordable 如果number又靚就衝
過唔到自己就唔好再睇啦
無謂唔開心
有人鍾意高度致敬
亦有人重視原創
最怕係又要抄,spec同品質又廢
負評巴終於開工

why so lazy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞