Affordable Watches 手錶討論區(25)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
真係幾正
已射聽日攞
原價入?
搵ad 訂
仲快過我
我應該要等一兩個星期
清 咩價位入?
有d 折,托熟人幫手訂的,都唔講太多喇
輕輕一推
2400蚊 nh35 啱款就ok
呢d 款不如諗junghans?
out曬budget同埋個design好似唔夠about vintage好睇 簡約得來有啲設計嗰種好好多
新手唔識想了解多啲其實一隻affordable嘅機械錶正常嚟講要咩價位?如果係質素正常的話 而唔係dw之流嗰種
同埋2400 nh35 auto叫做正常定都係偏貴?
junghans啲錶實物真係不得了 有興趣啲Bauhaus style建議去搵實物望下
junghans 應該 6千,junkers 就可能 2k 左右
mb nh35 2千幾係差唔多喇,正常再上就 miyota 9 3千幾
無另一隻Zelos 收錶未
其實我會咁睇,講真要睇一隻錶有好多範疇,品牌價值、造工、材料、產地、功能、外觀、歷史意義

以上每一樣都會影響每個人去評價「隻錶值唔值」,但其實呢樣野係好個人既,每個人條尺都唔同,你自己把尺又係點擺?

舉例我自己會睇品牌同外觀多d, 其他野相對冇咁care (我自己覺得買機械錶誤差幾秒同誤差幾十秒分別不大,要咁準都係買applewatch 算)

講到尾錶係戴俾自己睇既,真正玩錶既人唔會一望到你隻係cheap 牌子就笑你,而係會想知咩因素令你買果隻錶

最後講多句,買錶其實預左倒錢落海,唔好諗太多保唔保值之類,反而真係諗多少少點解鍾意呢隻錶,買左唔好後悔就ok
岩阿
其實我都唔識錶
我都係比佢個樣吸引住
岩樣 岩價 就去馬
最緊要自己開心
買野就係咁 開心最緊要
但我買之前都會睇下YouTube 睇下資料 了解下 個個牌子既背景或故事
買錶真係好睇你個人品味,冇話岩定錯既,如果下下要咁分,最大公因數一定係買勞
Affordable 機芯真係冇所謂

最緊要個殼做得靚
10% off
睇得多隻murph38 又想買番42
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞