Affordable Watches 手錶討論區(25)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
唔知,周圍撞下

放完annual leave要還債,日日OT
終於收工順便拎埋隻錶

一直想要隻酒紅色dial, Farer之前出過隻Croom II,但個款唔係我杯茶。有諗過隻JLC Reverso,但想留返個quota第時買Duoface. Affordable range好多時紅得滯變左鮮紅色。呢隻一出即刻9衝

啱啱先發現原來同款隻salmon dial四個數字冇崩到不過我又唔係好介意。13.2mm厚度唔過份

最近買得太密要收皮返一年半載
呢隻你買咗

好想要,不過唔捨得
快手到
話說CNS加錢要左個tracking, 咁點先知個tracking?佢淨係俾咗普通廢嗰個tracking俾我

係咪秒針無左個morse code?
清 去左法國食大餐?
等緊你開箱
應該郵局會有email俾你
唔該巴打

佢老味換條錶帶換左成晚
一開頭搵唔到有丫字型頭,咁就用一字批頭去搞
搞撚好哂發現係有,眼殘哭撚左
Btw鈦帶好撚輕隻色我都好喜歡(佢係沙面)
好天再帶出街曬太陽
講起酒紅色

呢隻算唔算係酒紅色?
Farer好正
近來新出chrono就係farer同longines record heritage最合眼緣
外邊似,中間唔似

btw,speedy巴
如果買omega
你覺得aqua terra定seamaster 好?
再問,呢隻紅算唔算靚

首選speedy
AT and sea, I preferred sea
AT 買就揀舊款那隻年曆,抵玩
Seamaster就再重申要特別款
或者明日新出那款舊紋60th bond
聽日又帶下Kurono Tokyo賀下日本贏波先
呢隻前面後面都幾靚。純睇樣角度靚過Moser隻Mad Red, 不過有D似我自己隻幾舊水bambino

另外Moser隻8809-1200酒紅色Sunburst面都幾靚,相就唔貼係度啦。用瑞郎黎計金額within affordable range
再講,Seamaster 幾個系列唔計PO
Diver 300, classic, AT, Olympic, railmaster, boutique
AT我覺得定位喺中間,斯文會揀1948,boutique. sporty會揀diver.
Almost the same as mad red ah
色面同指標都非常相似
計埋隻bambini, 呢啲係咪叫煙燻面?

8809個字體同錶面好似zenith pilot
Both good
Mad Red太鮮色我覺得冇omega呢隻咁襟睇。係呀,通常都係叫煙燻面/fumé dial

我自己就玩dial首選affordable range, 有特別/經典殼型先買luxury range。複雜機芯就上網睇圖/睇片J下就算

反正幾多錢買返黎都好,我每隻錶戴上手嘅時間都係差唔多
謝指教

講起玩dial就想到Rolex, 不過未經歷過那段時代
經典殼型有冇咩例子啊?

呢個真呀

即刻諗起44GS
好一個理由買SLGH013
大力支持
同white birch一對,真係互補長短
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞