綠置居 2022 (2)

985 回覆
5 Like 3 Dislike
咩number
冇一房了太後
成第40波
上水2房
所以都係觀戰心態 有d後悔之前安秀1房冇揀到
吊。你好彩冇買安1。買左入住後悔一世。
之後幾年大把安達2房你買。
你有綠表仲有長者唔急啦
你由申請嗰日,GM都係冇咩選擇啦
真係想買嘅,勾走自己不能接受嗰啲,睇下未來幾年新綠置、居屋預測
再望下出面二手居屋,最後睇下自己而家間公屋,再諗下隔離左右係點

半個月後去官網睇下銷售情況
個陣係因為得返而壁同埋個價錢其實唔係特別平所以冇揀 都有實地上過去 見到片空地真係好卻步 下年入左去住仲要捱多5 6 7年附近起野 唯一想揀呢度係因為我住tko 不過交通真係會爭得好多
個度平時返工返學仲死
比狗住
你有老人家就抽多次2023居加綠置
好彩可能中啟德
咁緊係越早越好啦 都抽左有5 6年
如果安秀有2房就最好啦 交通個度邊屌邊搭啦
交通呢個死症 仲有一點卻步就係個度住公屋居屋群
想搬都係因為想改變質素 點知其實都冇變過
2黎唔多唔少諗住有得升值可以到時賺到d換私樓 但我睇過附近既居屋都係差唔多價 當初樓齡大好多啦 但都會覺得冇咁抵買咁 但如果買到2房應該就住一世算
你本身將軍澳公屋仲高質過個度
cls地方
其實今次我唸住油塘大開都買 我wm9000
因為冇頭10粒根本連一房都冇on99
今次唔買唔知要住到幾時
又舊又殘啦 雖然地點係方便
大開我勸你諗清楚 雖然間到一房 但個廳會冇乜陽光 2個人住還好 多個都死
如果有信心、能力幾年後換樓
油塘大開真係慳時間
有冇人知星期六係咪都全日揀樓?
好似只係星期一至五
「綠置居2020/21」完結後仍未售出,及因買賣協議撤銷而收回的青富苑及蝶翠苑共256個單位,已安排在「特快公屋編配計劃2022」給持有有效公屋申請超過一年的公屋申請者申請購買。房委會於申請期間合共收到約15,100份申請,選樓程序已於2023年3月中完結,所有256個單位已全部售出。
住緊4百幾尺市區公屋
家有長者排8xx,應該得返油塘1房或馬鞍山2房
又唔想大換細,又想要市區
好矛盾
唔係
你仲可以揀市區兩房喎

已經住緊嗰間
8百幾應該仲有馬鞍山同上水北部都會區兩房

好彩嘅油塘超低層都有機會

我覺得要考慮埋居住環境,如果住緊嗰度保養得好,鄰居又正常,可以慢慢抽
如果綠長 淨係落長者名得唔得 定一定要落埋我個名🙏
長者做申請人,就可以只落長者名

但要留意,另一個人係「關鍵成員」,個名要綁住,詳情睇返申通需知
可以聯名
準確啲咁講
申請人一定要係業主/業主之一
綠長就冇限申請人要係邊個
只係限長者要係業主/業主之一
即係以下三種情況都符合綠長
1. 申請人=長者=唯一業主
2. 申請人=長者=業主1 + 另一個人=業主2 (=聯名)
3. 申請人=另一個人=業主1 + 長者=業主2 (=聯名)
注意兩人或以上先至叫家庭
即係申請表上面最少要有長者+另一個人名
而兩人家庭嘅第二個人係「關鍵成員」
謝 詳細解答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞