綠置居 2022 (2)

985 回覆
5 Like 3 Dislike
真定假呀 咁快
第一個number 18尾數
但應該唔夠廢老條隊掙
香討有人話3號已經有
第一個number 48尾數
但應該唔夠廢老條隊掙
香討有人話3號已經有
咁快趣?
佢一日又handle幾多個申請?
我想大概計下如果自己有機會揀樓
大概幾時收到信
我第11號波幾細都要
我都想知點計
pin個excel睇唔明
樓上綠表居屋定綠置居啊,咪9up 啦
邊個excel
咩都要???
馬一好熱門咩?
我覺得你買到上2
好明顯一係9up,一係綠表居屋當綠置居
GE110x 上水/油塘 最緊要大細,請問大約會揀到咩size既單位?有冇400尺?
單位分佈
2房 (443 – 489平方呎)
粉嶺清濤苑72個,油塘高宏苑300個,馬鞍山錦柏苑363個 = 735個

1房 (374 – 424平方呎)
粉嶺清濤苑308個,油塘高宏苑560個,馬鞍山錦柏苑527個 =1395個

油塘一房,部份單位計埋露台、厚牆有400尺以上,你又啱唔啱?
唔想要露台
第一次買樓唔多識,會唔會有個表寫晒每個單位幾多尺?我係layout plan度睇唔到
我想買大d既油塘/上水,唔要露台,最好唔對住垃圾房,唔洗望靚景其實我諗我都應該揀到batch 2頭既單位?我預前面1100個人有150唔要,950-735都有200個batch 2冇左
揀樓前一個星期左右會有價單列明

你可以參考上次貨尾個LIST
https://www.housingauthority.gov.hk/sale-of-unsold-gsh-flats-under-EFAS2022/common/pdf/Price%20List%20for%20Unsold%20GSH%20Flats%20at%20Dip%20Tsui%20Court%20and%20Ching%20Fu%20Court.pdf
例如P.12 蝶翠苑33樓1室
就列明312尺,露台28尺

油塘冇露台、兩房:
A座13室
A座16室 (有減音窗)
A座24室

B座6室
B座14室
B座21室

B座18室個則又好有趣,加埋超厚嘅牆,可能有機會留到你揀樓嗰種

上水兩房好似係9室10室,9室又有減音窗
而且你想像下自己去𨋢口要經過幾多戶人?

最緊要唔好勉強、夾硬買,睇清楚單位資料先
想問下

GM2000 左右 有無機會揀最大嘅房?
長者隊(GE)有1500個配額
兩房 只有7百幾個,長者隊排得後都要買一房
你覺得有冇機會?

事實係有,你可以去市場搵二手居屋 / 公屋 / 綠置居,用綠表價買
地區、座向、尺數全部可以揀自己需要

如果你呢個次序都可以買到今期全新兩房綠置居,我估你揀樓日都未必敢買
唉!家有一老如有一寶
好想快啲揀樓 買到馬1就心滿意足
唔知gm 13xx 有冇機會買到
剛剛計過數 1房+2房有2130間
扣除1400個家有長者
仲有730間
唉 如果最後得返上1都會照沖
真係好想上車
原來係咁計 多謝巴打
希望完個上車夢 住返7年8載再換樓
我覺得你個no有機會馬1呀
因為好多買咗居屋,唔少人只係買兩房,再加上馬鞍山樓花期太長喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞