綠置居 2022 (2)

985 回覆
5 Like 3 Dislike
10波,單人有冇機
是次綠置居共收到6.2萬份申請,包括4.5萬份屬「居屋2022」的綠表申請,及1.7萬新申請。

當中家有長者優先選樓計劃的家庭申請者已優先預留1,400個綠置居單位的配額。以是次收到2.7萬份家有長者申請表來推算,抽中首5個號碼的申請人才有機會揀樓;

而1人申請者則預留了500個綠置居單位,以收到1.1萬份1人申請來計算,需要抽中首4個號碼才可穩奪中籤。

至於家庭申請者方面則連同家有長者申請表共收到5.1萬份申請表,故需抽中首5個號碼才有揀樓機會。

見大家係到問問問 不如樓主pin呢個啦
以上推算純係用大數加減乘除得出黎 可能因為排前面既人放棄資格等原因而有多2~3名上調既空間
第3燈波 700幾號 有冇機會買到2房
咩區都得
綠長首5粒波先有

唔係掛
見其他巴打有講應該250個長者左右一個波
咁就窄使啲兩戶則其他地方就仲有機會
只係要油塘兩房就炆水
27000長者戶除返100個波一個波都成270戶
乘返六粒波個數都過咗千四
買層綠置居都咁辛苦
14波 核心家 無長者
係咪應該都冇乜機
綠長 但係得1個number,得Gxxxxxx 冇GExxxxxx個號碼,係咪姐係唔合資格?
等最後個次序出左嗰個先係
我覺得係調轉嚟睇
有咩單位自己係唔會要嘅,開售幾日就睇到走勢,覺得自己有機會就排下次序,了解下屋苑

計完數知道剩低嘅自己唔啱,就唔駛認真
當中家有長者優先選樓計劃的家庭申請者已優先預留1,400個綠置居單位的配額。以是次收到2.7萬份家有長者申請表來推算,抽中首5個號碼的申請人才有機會揀樓;

揀樓既機會已經唔係必然 莫講想揀死某屋苑最大單位 今期油塘兩房單位得300個 自己諗下機會大定細
幾時先有最後個次序?我都係得Gxxxxxx
睇#352
聽日

各申請類別經電腦按攪珠結果隨機排列的次序,則會於明日(十二月九日)上載至專用網頁
大單位係指大開放式定係兩房?百幾尺有3百幾個,馬鞍山160個,(單人配額500)
家庭隊應該唔會買馬細開放,留返油塘大開比你

兩房係申請嗰刻都知道單人冇份
我又想問下
過而千四個長者用曬啲額之後就輪到家庭隊
咁除咗單人果五百個
其實仲有2793個單位
全部都係家庭隊嘅?
下年有冇綠置居都係問題
馬鞍山都拎埋出嚟喇
綠表冇分咁多嘢 你間公屋多過一個人咪家庭
Pin嚟都冇用,唔識字嘅都係唔會睇就直接問

不過我都會照pin,方便大家
想問家庭第5粒波有冇機油塘/馬鞍山 1房。
以前排20都有得揀 講數字講經咩
我係Gxxxx47
應該都冇機
我既理解就係
btw未計清拆影響戶果班 不過應該佔好少數
今年有嗰班清拆戶應該都買晒北角 我估接近冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞