綠置居 2022 (2)

985 回覆
5 Like 3 Dislike
咁今次有4793個單位
長者有1400個額單人有500個額
咁仲有2793個單位全部畀家庭隊輪曬100個波
100個波果堆家庭都食唔曬而2793個單位剩底嘅豬頭骨就畀返長者同單人輪?
幾時開始要上會供樓?洗唔洗供樓花
家庭都賣唔晒咪到單人 對上一次都賣唔晒
收樓先開始
家有長者計劃係咪可以無視波個號碼
要聽日出咗每個波嘅次序先
如果你係1401或之後,要前面放棄先有機會
想問下頭4個號碼係咪你嗰組既次序嚟

另外揀樓次序係 長者行先
然後家庭
再到單人
係咪咁樣
唔該巴打
長者排第6
唔知有得揀
點會呀 兩房加一房都有2千個單位 1400長者隊都食唔晒 樓上只係想要大開放 邊有咁多綠家會肯大屋換細屋 實有機會喎
大多數人問兩個問題 : 我有冇機會揀樓? 我有冇機會揀中某屋苑既大單位?

「我有冇機會揀樓」個問題已經答咗
長者首5個號碼;單人首4個號碼;家庭首5個號碼
以上係指必然有機會揀樓既號碼
純粹係該群組應有分配單位數量除以該群組申請表數量得出 所以長者第6名單人第5名家庭第6名都係有好大機會
而排再之後既人有冇機會就睇排前面既人有幾多放棄揀樓 所以有幾大機會就自己判決 應該冇乜人答得實你 我個人覺得排之後第3~4名都大機會既(9up)

「我有冇機會揀中某屋苑既大單位?」
個個都想揀大單位 唔通個個都揀到大單位咩
答呢個問題你要知道兩個因素:有幾多人排你前面 同埋你想要既單位數量
揀樓個次序係:家有長者分配1400單位>家庭分配2793單位>單人分配500單位 (唔計清拆影響戶)
其實個推算思路都係簡單 舉個例 #341
「第7粒波(#83 ),有長者,請問係唔係應該大機會揀到油塘最大呎數既單位?」
油塘2房300個單位 長者第7粒波已經未必有機會揀到樓 我當佢好彩抽中第1400名去揀樓 咁究竟對上1399個人會唔會鬼揞眼揀錯細單位 然後係腳趾罅漏咗層油塘高層兩房單位比你呢 都係果句 咁就交比你判斷 冇人答得實你

點解我講得咁保守係因為揀樓機會變數大 好似上面有巴打講話以前排20都收到信揀樓 我上面只係小學水平既加減乘除數學 純粹比一個最基本既思路等大家去捉下路 同埋杜絕一啲好撚on9既問題 例如排單人1x有冇機會揀到油塘高層兩房單位

-完-
兩房同一房一定無
大開會有 但唔會係油塘 油塘位靚 相信家庭隊會連大開都殺晒
實有
睇#1
排前5名有一定有機會
排第6名假設270人當中頭50人都一定有機會
之後就靠彩數睇下排前面果班有幾多人放棄
所以巴打你好大機會可以揀樓
第47粒豬
想問下多唔多人用1房370呎
開2房眼鏡房嚟住
我第3珠 700號左右
應該只買到1房
上期家庭咩走勢? 多謝ching 幫手
點解無視?
其實pin 呢個仲好
我覺得pin#1 最好
伸手黨唔會睇咁大段野
其實計埋補地價 同私樓差唔多價 而家私樓跌到咁不如買私樓留番間公屋好過
入場費平,瑋堆無能力嘅人見平就衝去買,唔好忘記加息周期有排都落唔到
應該有, 有d 已經買左居屋
講真,我老豆老母住緊400尺公屋(家有長者),位置方便有配套有交通
如果冇2房高層既話基本直接放棄唔會考慮其他細單位
根本政府弱智先會出綠置居細單位
本身住緊既公屋戶都係想換大d單位啦,除非係市中心極方便既樓,但又唔撚係喎,咁邊會多人揀樓呀
仲要而家大極都係得2房4百幾尺,冇撚用
BTw:純粹係申請新居屋既時候順便申請埋綠居
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞