綠置居 2022 (2)

985 回覆
5 Like 3 Dislike
屯門靚喎大西北黎講 好過元朗幾倍
討論熱度好低
#347金笛書生•8 小時前
我估…
上期7萬人申請 今期6萬7

上期800個長者配額 頭兩粒已經揀晒兩房 之後放棄率高 磨到第8粒用晒800名額(前籌有部份人買租置,唔計入800入面)
攪珠結果
https://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/gsh2022/common/pdf/ballot_result.pdf
各申請類別經電腦按攪珠結果隨機排列的次序,會於明日(十二月九日)上載至專用網頁

在申請期內,房委會共收到約6.2萬份申請表,包括約4.5萬份由「居屋2022」保留至「綠置居2022」的綠表申請,以及約1.7萬份新申請。在所有申請中,約5.1萬份屬家庭申請者類別,當中參加「家有長者優先選樓計劃」的有約2.7萬份,另外約1.1萬份屬一人申請者類別。

即係長者隊每個波大約270人,有1400個配額,自己計下第幾個波一定有,或者等官網出揀樓次序
都抽唔到仲有咩好討論
會唔會中間有好多已經係居屋中咗畀晒錢揀埋樓
2021 綠置居長者叫到第幾粒珠??上網搵唔到。
其實個人數都唔準 有好多都買左居屋2022 只係個申請照留左係度 不過算啦到時叫到你咪去叫唔到咪由佢
家有長者排9X粒珠,係咪唔洗諗最大單位
想問下個隨機排列次序係咪就係揀樓次序
次序已經出咗,可以直接睇自己排第幾,唔好再講第幾粒珠喇,因為同一粒珠,排前同後都爭好遠

https://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/gsh2022/common/pdf/Green_Form_order_by_Application_Number.pdf
感謝你🙏🙏🙏
長者隊?實有啦
咩都唔洗諗添
想問下 長者隊排xxxx7xxx,係咪即係排7000幾個?有冇機
點會 準備定錢同諗定點設計
恭喜晒
大開放式 (277 – 333平方呎)
想問333呎係咪多咗個露台嘅油塘?
GE7xxx即係長者隊之中排七千幾,長者隊配額1400個,前面放棄你先有機會

建議你睇埋GM家庭隊次序,如果你入唔到長者配額,係用GM嚟排
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞