綠置居 2022 (2)

985 回覆
5 Like 3 Dislike
洗唔洗開定銀行本票???
定其實選完樓先開都夠哂時間
收到揀樓信先去買,或者揀樓前一兩日望下仲有冇心水單位先決定買唔買

如果到揀樓尾段,房署會叫你唔駛買定本票,就可以當日揀到樓再去附近銀行買
感謝
應該買到280尺,唔揀地區嘅話
呢樣難估,要睇下前面有幾多長者買咗居屋

我估GM買到280尺,係因為180尺有5百幾個,單人隊500
減返幾十個要油塘180唔要上水280

家庭隊好穩陣地可以揀到280(我估計家庭隊會叫哂100個波)
長者一定前面揀晒2 3房啦 1房佢地有機會skip我估 因為居屋個度都好似差唔多情況 同埋錦柏26年中先入伙 有d人可能未必等到咁耐
GE除非係三千內
唔係都係直接睇GM個No. 啦
佢GM個No. 應該差唔多去到二萬/二萬後
我意思係長者隊同時抽居屋2022、綠置居2022
如果買咗居屋,綠置個申請就會取消
但冇數據知道有幾多戶,所以我唔識估

亦有部分純自住,會放棄買居屋,平平地買間綠置就算數,同係兩房單位,啟德同油塘相差兩球喎

而今次得7百幾個兩房,但有千幾個長者,肯定有唔少會搶市區一房甚至大開,變數太多喇

至於遲入伙,綠表係繼續住公屋,等得到喎
3年我覺得有d人會諗不如再抽多2次搏下會唔會仲有好位置 因為有d住開市區可能淨係target油塘 反正本身有得住唔急 公屋就係有呢個優勢 唔急住換
我估仲有一房
識玩嘅係到時撻訂再抽過
之前蝶翠苑就有人係咁
不了 唔夠住
咁真係要睇運氣
似乎睇少左球哥的影響力

我覺得今次好可能好多公屋戶會重新考慮買唔買

政府都講到明之後收緊
身有屎果堆仲唔走人?
又唔一定,有啲人真係唔理呢個世界發生緊咩,亦完全唔關心影響到自己嘅事

最簡單例子就係大廈洗水缸停食水,每個月都有啲人發現冇水先落管理處嘈

又例如早排綠置居攪珠,居屋揀樓,都有人衝出嚟問截止申請未

修例呢啲「小事」佢哋唔會理啦
gm75xx 希望到時仲有馬鞍山1/2房
馬鞍山兩房好似得3百幾個,你排GM仲諗?
一房都勉強
我個ge 39xx 更加唔洗諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞