綠置居 2022 (2)

985 回覆
5 Like 3 Dislike
要月底既話,觀塘果邊做野真係慢
青富苑好似賣剩四間 觀塘果邊會唔唔要賣哂先開始2022綠置居?

真心慢 有冇內部人士流出 究竟開始印信未
幾時先有消息
單人4千幾係咪已經冇機
我覺得機會唔大,雖然得百幾尺,但油塘、馬鞍山全新樓都唔駛100萬,比我會毫不猶豫咁買,你仲排4千幾
單人有公屋已經win
房屋署係咪唔記得左下星期都月中,一d風都冇
大家有冇試過揀樓?有啲咩功課要做定先?
- 事前要實地睇環境,了解清楚屋苑環境,未來規劃
- 前一晚排好次序,同家人講清楚買邊度,咩價錢,邊個做業主
- 執齊文件、本票
- 當日記得食早餐,注意身體狀況,特別係長者,上次居屋第一日揀樓,有兩個暈咗
揀樓日前7日左右,官網會公佈每個單位嘅價單

到開始揀樓,官網每晚更新剩餘單位
啱啱睇官網,仲未有價單

係咪要拖到3月31號先賣?
有啦
廿八號開始
一般一日會有幾多人揀?想計下排到第幾日
以往綠長第一日100個,跟住就每日+10-20個
去到就完就150-200個左右

綠家就第一日150個,跟住就每日+0至50個
賣完一房。就會去到每日叫400個以上,跟住就每日+50/100
賣完開放(今期應該低機會),就會叫1000個以上,跟住就每日以百位數咁加
頭幾日都係100個鬆啲,之後會根據銷量調整
多謝樓主個frd綠長第一粒波+2百幾,應該可以安心去旅行到星期2番香港
多謝巴打解答
如果綠家排17大唔大機揀到馬鞍山/油塘300呎左右?
事隔太耐,唔記得申請人數,冇計到一個波幾多人,你睇返自己實際次序,再計計

留意返,油塘部分單位有露台,加上牆厚,所以尺數大啲

單位分佈
2房 (443 – 489平方呎)
粉嶺清濤苑72個,油塘高宏苑300個,馬鞍山錦柏苑363個 = 735個

1房 (374 – 424平方呎)
粉嶺清濤苑308個,油塘高宏苑560個,馬鞍山錦柏苑527個 =1395個

大開放式 (277 – 333平方呎)
粉嶺清濤苑396個,油塘高宏苑774個,馬鞍山錦柏苑846個 =2016個

細開放式 (184 – 223平方呎)
粉嶺清濤苑0個,油塘高宏苑387個,馬鞍山錦柏苑160個 =547個

減完長者1400個,再睇返你個次序(你個次序要再減埋已用長者買嘅家庭隊號碼)
大機會
大開好細冇人要
留名,綠長排3000,希望有一房
應該提多樣呢個呎數係包左牆身,真正可用呎數會少左,大約得可能85%
仲諗,頭幾者已經被廢老隊掃哂啲大單位啦
有1房既上水都照殺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞