綠置居 2022 (2)

985 回覆
5 Like 3 Dislike
長者隊有1400個配額,兩房單位有7xx個,假設唔揀地點,長者隊都要食6百幾個一房

如果你係家庭隊,居屋嗰邊目前都係安秀低層一房,你接受到就要咗先穩陣
否則等綠置睇下排你前面嘅,係咪多人放棄或已買居屋
又或者再等下期
最尾都係得番粉嶺一房+油塘/馬鞍山大開比後面啲人揀
不過依班緣家頭痕啲 要住大啲定要方便啲
但係住得方便,可能細過住緊嗰度200尺

或者而家打風落雨,唔駛擔遮去到商場,搬咗之後要過幾條馬路先買到個快餐
唔計本身真係住開大單位/靚地點果班啦
淨計可能本身都係住緊二三百尺+兩大一細/單親兩大 又想搬既人
依班人都要間兩房
可能粉嶺一房佢地唔會諗既 但油塘靚位 馬鞍山對部分人嚟講都唔差
再望下之後居房/綠置居啲位
諗搬唔搬都大抉擇
又例如:30-40年舊公屋父母子3人,住緊3百尺公屋,要駁車或步行20分鐘去鐵路站,但5分鐘行到去屋邨商場/街市

問過全屋大裝修要30-40萬,咁係含淚買安一/粉一低層,定係油塘/馬大開放?
而家唔買,就算下次抽到,即係要住多6-7年爛屋,咁裝唔裝修?

未計結婚生仔嘅校網問題,真係好頭痕

利申:白單
不過唔知點解
今期綠長居屋揀樓率唔過50%
得1080個單位叫到去ge2321-2604
明明居屋d位靚咁多都唔買
係咪因為樓價跌

長者隊可能等油塘兩房,平過啟德好多
咁好彩綠置同居屋都抽頭珠

有啲人以為長者隊就任揀
我就係依個問題
最大問題係第96粒波,粉一都未必有
排咁後,好易決定:budget夠就睇二手居屋(啱啱做唔到925嘅最抵)

想住新樓,就拎少少錢執執而家間屋,換傢俬就盡量揀啲日後可以重用,再慢慢抽

下期居屋都要26/27年收樓,搞埋裝修,而家間屋要住4-5年,拎幾萬翻新都值
我家庭隊綠置抽到第2粒球,但睇返廢老隊有1400名額都知無機會買到2房,咁岩居屋個個邊有2房安秀買咗,綠置大單位根本就係賣比啲廢老搵啲綠家笨
我覺得你決定正確呀,兩房真係買少見少
安秀係交通麻煩,但至少規劃冇乜大改動,冇期望就冇失望
點叫都好 都係唔到班綠核嫁啦
北區有兩三條老人邨 原地升級兩房單位 fat fat
得一房同大開 仲諗埋生仔
生仔就要諗埋點安置自己/父母 之後個仔果到又一筆洗費
唔係諗住三代同堂阿
始終有班綠核勇士
大開住4-6個人既
體驗棺材生活 住家式太空艙,每日都係歐遊住hostel嘅感受
果到抽七十二個綠長買兩房唔難啦
係咪賣完居屋就綠居開波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞