綠置居 2022 (2)

985 回覆
5 Like 3 Dislike
根據政府6月資料,26年樓花今期都拎埋出嚟賣
https://gia.info.gov.hk/general/202206/22/P2022062200334_395508_1_1655880434584.pdf

除非有公屋轉做綠置,否則都有排等
但而家公屋輪侯冊要追進度,資助物業又唔會再賣細開放式,加上大部份公屋都有呢種百幾尺單位,我唔認為政府會改則嚟賣樓

加上居屋2022近9千單位,綠置2022又4千幾,嚟緊居屋又有朗邊、安達臣、啟德大貨
綠表客未必有咁多人買

所以我覺得「下期」唔知要等到幾時
GE001612 ....
即係要212 長者唔要先有得揀..

只想想揀油大單位
佢一次過賣晒未來幾年樓花 我都覺得好似你咁講中期未必再有綠置居玩
居屋又冇乜希望 呢邊長者又派5000幾

下次冇理由等到淨係單釣啟德 係時候認真出去睇吓二手
唔急嘅可以再等下撻訂,啟鑽有啲撻咗都未拎出嚟賣
可能等多一兩個屋苑入伙先一次過賣

起都起唔切啦又要派公屋
如果唔係間公屋地點差都唔想諗買屋
比卡超話唔好睇冷冰冰嘅數字,要著眼看前望
抽到死都唔會買到
有既實衝
抽唔中
已經計劃睇2手😭
其實應該截止申請之後
馬上就舉行攪珠儀式
反正都係電腦禁幾個制
又唔受其他程序影響

等d申請人盡早知道係咪明年請早
想問我個號碼係gm0014xx
係咪代表我係家庭隊中排第1400個?
就係等班長者未知結果,唔敢搏就買咗居屋先
而家揀正長者揀完居屋先攪珠

另外截止報名之後,屋邨辦對完資料,搞掂哂再去觀塘,都要時間
仲要等輪侯冊買完貨尾,計落差唔多啦
無錯,計埋長者1400配額之後,你實際第2800揀樓
扣減最近買咗樓唔合資格/放棄嘅人,你應該有一房
好呀 唔該巴打
買到370 馬鞍山一房會開做眼鏡房
到時就心滿意足
另外想問多小小
請問幾時要交返間公屋出嚟
我都想知交還公屋日期
同埋間公屋本身間咗房
係咪要還原返哂咁還?
住到收樓嗰陣,放心
填兩年一次審查嗰陣,記得剔已買咗綠置居
點解唔可以抽完簽,先再做對資料對文件.....etc
綠表係住到收樓嗰陣,還原可以自己拆,或者跟房署個價目表比錢解決

除非有相熟師傅,否則比錢簡單啲,自己搞又話未合標準就煩
唔該絲打
咁想搭單問埋
預計下次審查會過收入交倍半租
如果剔買咗綠置居係咪都仲要交倍半直到搬走㗎?
好似係用原有租金,直到搬走
即係交開倍半就繼續倍半,唔會話買完樓就即刻交市值租金,不過最好問房署或睇官網
唔該絲打
單人得500個額
要前面500個有人唔買
再係你前面340個都好多人唔買
咁就到你睇下仲有咩可以執
排gm900都好驚無馬1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞