最後忠告,千祈唔好為興趣而揀科

276 回覆
608 Like 146 Dislike
你老母生你出黎都on9

而家除左醫護,有邊科出黎包搵錢包生活呀?
讀LAW都有撚排捱啦 比你讀到pcll算好top 入唔到大firm仍然死路一條

一定係跟興趣揀科,叻既人自會搵到出路,最搵錢既ibank都唔係個個讀商 書為自己而讀

利申;讀哲學 而家廿幾歲搵3皮幾

正苦?
係香港地真係好適宜咁天真

唔適宜
Pure science絕對係講天份,淨係得興趣無天份,上到去你會死得好慘

無錯,以math/phys嚟講你可以諗做(其他我無咁熟)
每一個sem讀高中三年嘅嘢
即係每年讀2次高中份量嘅知識
而且前面搞唔掂會拖累後面
最尾無天份嘅你只能夠周圍撓source背答案
一早已經無咗當初所謂興趣
而有天份嘅都唔係話贏晒
我哋重有親愛祖國派落嚟嘅友善精英同胞
佢哋為咗攞A嘅犧牲會令你緊繃四年

讀呢2科你真係要好有興趣lo
就算有天份讀得top都要日日諗數
個個睇定之後一兩年ge書
Pure science絕對係講天份,淨係得興趣無天份,上到去你會死得好慘

無錯,以math/phys嚟講你可以諗做(其他我無咁熟)
每一個sem讀高中三年嘅嘢
即係每年讀2次高中份量嘅知識
而且前面搞唔掂會拖累後面
最尾無天份嘅你只能夠周圍撓source背答案
一早已經無咗當初所謂興趣
而有天份嘅都唔係話贏晒
我哋重有親愛祖國派落嚟嘅友善精英同胞
佢哋為咗攞A嘅犧牲會令你緊繃四年

上面落黎果d勁到痴線

你對一樣野有興趣,但你對住果頁notes諗極都諗唔明,而人地望一望已經明左去左下一頁,你幾有興趣都假。好多野唔係興趣同努力就搞得掂。

其實都幾灰
你讀得掂打殘嘅永遠都係自己友
唔會係班大陸仔
但係自己友又偏偏唔生性
成日聽到班大陸仔笑鳩local廢
火都嚟埋,但係你望一望身邊重抄緊功課嘅local
除咗輕歎一聲重做到啲咩
絕對認同
第日出黎做野除非自己開公司可以話事,唔係既話,帶住你興趣返工,只會比人點住做,日日都係咁,無得say,就會越黎越唔想做

識人興趣係art 專長係engg
依家返工做engg
得閒接下art freelance
鐘意就做 唔鐘意就推 可以自己話事
第日出黎做野除非自己開公司可以話事,唔係既話,帶住你興趣返工,只會比人點住做,日日都係咁,無得say,就會越黎越唔想做

依家返工做engg

重點講漏左
所以簡專科
有興趣既野自學/報出面班/minor仲好
除非你興趣本身係專科
同意,不過bba咪又係一街都係

BBA 唔算係有錢途既科啦
連登仔睇唔起既IT仔 Engine仔好少會乞食
至於洗唔洗OT 睇彩數

你講嗰啲咪一樣喺連登俾人笑到仆街

講笑係咁講姐

N展IT 未排到乞食啦

讀chem bio ,乜野env food
跟興趣讀然後話讀唔掂個啲人
揀得ba 社科 藝術都應該預左搵得少
但係讀唔掂個啲根本冇做過research 知道個科其實讀咩
上間u既網搵呢科要讀既course title 同references
再睇相關論文既abstract,睇得明仲覺得有趣既咪揀囉
要讀4年,但原來自己連要讀咩都唔知
上年放榜出左個意料之外既成績即刻狗衝排左傳理落a1 依加已經有少少質疑自己個決定
上年放榜出左個意料之外既成績即刻狗衝排左傳理落a1 依加已經有少少質疑自己個決定

傳理出黎都多野撈下話?
惟有同自己講
如果你係有料 你嘅發展就唔會俾間學校或者你個科限制住
算係激勵又算係安慰自己
八大soc sci
為興趣揀左pharm 乞食 想跳樓

pharmacy都唔好搵?

pharm一早爆咗煲啦,好似差唔多一半人搵唔到工
歷史系 無前途既廢青

依家返工做engg

重點講漏左
所以簡專科
有興趣既野自學/報出面班/minor仲好
除非你興趣本身係專科

呢個真
如果對 philo soc science 有興趣不如自己睇書學會比較好
咁唔夠分可以點姐 bba同普通文科有大分別咩
你老母生你出黎都on9

而家除左醫護,有邊科出黎包搵錢包生活呀?
讀LAW都有撚排捱啦 比你讀到pcll算好top 入唔到大firm仍然死路一條

一定係跟興趣揀科,叻既人自會搵到出路,最搵錢既ibank都唔係個個讀商 書為自己而讀

利申;讀哲學 而家廿幾歲搵3皮幾

正苦?

但又有幾多個哲學撚可以擇搵到三皮幾先
咁冇咁叻既人點算先
真係唔好,因為你會冇咗個興趣😥
興趣同能力其實某程度係相輔相成
入大學最理想緊係揀啲有興趣又有能力既科啦

可惜我都知唔係個個兩樣都有 如果冇既話咪開始諗下點取捨囉,不過講真其實中學階段都未必知自己對嗰科係咪真係有興趣,畢竟中學讀啲野好表面,好多時入到u先發現唔係想像中讀嗰啲野 有機會就盡量問下有冇師兄師姐大學讀緊嗰科攞下料,熟唔熟都厚面皮放膽問

另一方面只為興趣而冇能力,其實都好難捱到成個大學生涯 冇能力讀得唔好就好易冇埋興趣,惡性循環底下,最後grad既成績唔好就真係乜工都好難搵

身邊好多friend讀文理商都有唔錯既job offer(雖然未必個個做返同大學嗰科有關既野),其實都好睇你大學生涯勤唔勤力,gpa幾多分,有冇做下intern整靚個cv咁,所以如果想入嗰科未必有好清晰既就業前景/保障,咁讀緊大學嗰陣就俾心機早啲規劃下

利申:第一屆dse,當年冇乜特別興趣 入左a2係專科,好彩讀讀下都覺得有興趣同handle到,就黎grad,係叫做前景有保障,不過眼見身邊好多同學冇興趣讀到好似苦差咁 都真係幾陰公,畢竟大部分專科讀u嗰陣都好似半個職業訓練所,唔係個個頂得順

Good luck呀咁多位dse生,想當年放jupas真係緊張到想死,今時今日都仲記得一清二楚
真係唔好,因為你會冇咗個興趣😥

無錯
屌你
你之後個人生就係成世1/3以上時間做呢樣野,唔搵樣自己鍾意唔係仲慘
認真答, 當年考完AL有幾個同學都係揀專科唔揀興趣科
捱咗3年大學爭D GRADE唔到
而家都係打份寫字樓JA
為興趣唔係問題.
不過大前提要諗埋以後搵工返工
你興趣係護士 出黎又搵到錢 我覺得可以啊

但係D 語文科嗰D....
諗下出路先啦

之前中學CHEM堂有啲實驗堂..
就諗住讀LAB科..讀完就知人生玩撚完..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞