最後忠告,千祈唔好為興趣而揀科

276 回覆
608 Like 146 Dislike
明明唔想下一代惡性循環 偏偏又叫佢地唔需要堅持理念向錢看 唉
[quote]香港真係痴撚線
年年笑人讀垃圾19BBA 又笑鳩人濫 扮金融才俊
讀Psy/Sci/Art 又話連工都搵唔撚到
工程/Acct/Audit又話爆煲 工時長 人工低 唔撚抵做
咁到底做乜好呀

如果唔係有人出黎咁講
Dse雞撚知各科嘅情況係點咩

18歲係香港係成年人架啦
要學下自己上網搵啲權威少少既資料再決定讀咩架啦,就算上連登都唔係全部聽哂,個個都聽無可能fulfill哂 人人取向唔同
不過記得唔好太離地貼地番少少就好
千其唔好揀social science
求下大家
明明唔想下一代惡性循環 偏偏又叫佢地唔需要堅持理念向錢看 唉

屋企有錢咪堅持理念囉
但香港地唔係個個屋企都有錢

社會好現實
無錢點講理想
有理想係好事,
但無錢你搵邊個support你姐?
我覺得揀左科冇興趣既科可能仲慘
如果讀冇興趣科讀到pet屎咁都冇人會采你
你老母生你出黎都on9

而家除左醫護,有邊科出黎包搵錢包生活呀?
讀LAW都有撚排捱啦 比你讀到pcll算好top 入唔到大firm仍然死路一條

一定係跟興趣揀科,叻既人自會搵到出路,最搵錢既ibank都唔係個個讀商 書為自己而讀

利申;讀哲學 而家廿幾歲搵3皮幾
千其唔好係香港讀art,讀完只會灰撚囇。有心就出去讀,唔係只會浪費4年青春同燒16萬比學店。

利:畢業食緊屎

有心出去讀都無用,除非以後唔返黎,唔係返黎都係乞食。
係外國拎幾多獎都係浮雲,無父幹返黎一係搵唔到工,一係轉行12k起薪

過來人
除左神科外
你跟風揀科,你畢業出到黎咩環境都轉哂啦

P
[quote]香港真係痴撚線
年年笑人讀垃圾19BBA 又笑鳩人濫 扮金融才俊
讀Psy/Sci/Art 又話連工都搵唔撚到
工程/Acct/Audit又話爆煲 工時長 人工低 唔撚抵做
咁到底做乜好呀

如果唔係有人出黎咁講
Dse雞撚知各科嘅情況係點咩

18歲係香港係成年人架啦
要學下自己上網搵啲權威少少既資料再決定讀咩架啦,就算上連登都唔係全部聽哂,個個都聽無可能fulfill哂 人人取向唔同
不過記得唔好太離地貼地番少少就好

呢班所謂18歲心智年齡分分鐘得12歲
苦主
難得有4年時間接觸自己鐘意嘅嘢會好開心 係 你話唔讀都接觸到係真 但係會唔會讀到咁多 有人評改 同搵到班志同道合嘅朋友係另一回事

利申:窮撚 見到好多窮撚FD都係揀興趣科讀
我當年興趣係讀歷史,後來為錢揀工程,而家四萬幾一個月,成日回想如果我當年跟興趣揀科,今日隨萬四都未必有。
大家俾心機追夢,俾我恥笑下啦好嗎

巴打做左幾多年野

ive grad咗9年 後來pt degree grad左即連升兩級
Pure science絕對係講天份,淨係得興趣無天份,上到去你會死得好慘
Philo撚
Pure science絕對係講天份,淨係得興趣無天份,上到去你會死得好慘

無錯,以math/phys嚟講你可以諗做(其他我無咁熟)
每一個sem讀高中三年嘅嘢
即係每年讀2次高中份量嘅知識
而且前面搞唔掂會拖累後面
最尾無天份嘅你只能夠周圍撓source背答案
一早已經無咗當初所謂興趣
而有天份嘅都唔係話贏晒
我哋重有親愛祖國派落嚟嘅友善精英同胞
佢哋為咗攞A嘅犧牲會令你緊繃四年

無錯,以math/phys嚟講你可以諗做(其他我無咁熟)
每一個sem讀高中三年嘅嘢
即係每年讀2次高中份量嘅知識
而且前面搞唔掂會拖累後面
最尾無天份嘅你只能夠周圍撓source背答案
一早已經無咗當初所謂興趣
而有天份嘅都唔係話贏晒
我哋重有親愛祖國派落嚟嘅友善精英同胞
佢哋為咗攞A嘅犧牲會令你緊繃四年

上面落黎果d勁到痴線

你對一樣野有興趣,但你對住果頁notes諗極都諗唔明,而人地望一望已經明左去左下一頁,你幾有興趣都假。好多野唔係興趣同努力就搞得掂。
一句講哂,你有家底你想讀咩科都得
你屋企經濟有壓力你真係要諗清楚
尤其文科仔,你唔好以為教席好易有
千其唔好係香港讀art,讀完只會灰撚囇。有心就出去讀,唔係只會浪費4年青春同燒16萬比學店。

利:畢業食緊屎

係香港地真係好適宜咁天真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞