最後忠告,千祈唔好為興趣而揀科

276 回覆
608 Like 146 Dislike
讀緊psychology 出黎準備乞食

psycho邊會乞食
無可能既事
大佬soc psy比你吹都吹到同社會各行各業有關啦
同人有接觸既工psycho就得啦喎師父
你話人工就一定唔高架啦

利申: psycho 人

讀完心理學士咪又係一個普通大學生
再讀上去先有可能做到同心理有關的職業

利申:大學讀心理而家乞食
唔好為興趣揀其實主要因為你太廢
科科讀得top既人根本唔愁冇飯開

有幾多人做到
大把人小學畢業都搵緊幾百萬一年添
如果計overall ,pure science依類就一定係伏科囉

成日拎啲課課讀得top既outliers黎講
咁邊有得講
師父你都以偏概全
不過有點離地嗎?
同埋有幾多個真係做到補習天王?
唔好誤人子弟啦
我唔排除有巴絲得,
但揀完讀完出黎搵野做做唔到之後唔該唔好怨唔好後悔,
我唔想見到咁多後悔同怨既post
條路自己揀
仆街唔好喊
最慘係以為自己既興趣係果d乞食科

你地既興趣係錢呀! 有錢買個lab返黎做實驗麵仲得呀!
讀緊psychology 出黎準備乞食

psycho邊會乞食
無可能既事
大佬soc psy比你吹都吹到同社會各行各業有關啦
同人有接觸既工psycho就得啦喎師父
你話人工就一定唔高架啦

利申: psycho 人

讀完心理學士咪又係一個普通大學生
再讀上去先有可能做到同心理有關的職業

利申:大學讀心理而家乞食

香港地你唔係medic, 物治職治神科生,咩都乞食啦,但主要你點定義乞食先
市道唔好又唔肯屈就自己,嚴人工低
大哥你fg咋,一出黎想幾高?
咪撚簡polyh bre 就得
engine黎講 building全部,mechanical, 大電,再落就it狗cs/ee, 其他既engine全撚部都乞食

攞20分嗰啲咪撚為入u揀engine
讀撚死
有兩點想補充下:

1 參考各間u既salary report 先好揀科

2 分清楚邊啲科讀完就有牌 邊啲讀完係未有

諗到再講

指標唔太重要,例如acct一出黎低人工都成班入去做,點解呀 因為big four
又例如成班文科人入曬政府又高左

建議既係睇下jobs ad d工要咩學歷,
同埋唔死人engine既牌真係唔太重要,例如細電,industrial, material eng
大電,mech, building牌先有用
千其唔好係香港讀art,讀完只會灰撚囇。有心就出去讀,唔係只會浪費4年青春同燒16萬比學店。

利:畢業食緊屎

啲教畜唔關自己事就口響響
我就係按興趣去揀左science
結果辛苦到轉左科
發覺冇乜興趣但又唔辛苦
最緊要將來人工仲要高過science
除非你本身有錢,如果唔係,係一個到處講錢既社會,講咩興趣
civil都乞食
跟興趣揀科無錯
但如果你係介意自已第日搵得錢少
一係揀搵錢科
一係諗到有乜方法突圍而出,唔好隨波逐流
興趣係用黎玩, 用黎享受同投入, 如果變成讀書/工作嘅負擔, 興趣都變無趣啦

有錢就有得揀
讀緊地理系 第時又唔想教書 將來應該會乞食

成日拎啲課課讀得top既outliers黎講
咁邊有得講
師父你都以偏概全
不過有點離地嗎?
同埋有幾多個真係做到補習天王?
唔好誤人子弟啦
我唔排除有巴絲得,
但揀完讀完出黎搵野做做唔到之後唔該唔好怨唔好後悔,
我唔想見到咁多後悔同怨既post
條路自己揀
仆街唔好喊

乜鳩誤人子弟
唔通盲目話乞食就點都唔好讀?
本身讀個d科叻既人走左去鳩讀先係自毀前途
我咁講都係想指做人最緊要知自己咩料
有天份有勤力既想讀點解唔值得支持
成班窮撚叫人唔好揀興趣
中學果陣無上高登 跟興趣揀科
結果乞食半生

如果真係有興趣 一年master補番都未遲 唔好浪費degree 既時間讀乞食科(尤其文科同social science)
Social sciences苦主....

有趣但讀完完全冇技能冇競爭力...
我都係讀sin銀時出身
其實真係先苦後甜
唔好以為起薪代表一切
初初你會覺得好難?到好工
就算?到都係得12-13k
連條女hd畢業都高人工過我
當時仲係我人生低谷
點解我依興趣揀科會有咁既下場?點解?
不過所有野都過去了
經過老豆鼓勵下我去左佢間大公司做
最後老豆退休我仲做埋ceo
所以唔好因為眼前果小小苦輕易放棄
如果當日我冇揀sin銀時我都冇今日既成就
Social sciences苦主....

有趣但讀完完全冇技能冇競爭力...

有時真係好想quit game 再玩過
自己當初既決定害左自己一世
pure science苦主留名
乞食只係因為你廢
大把使得好過黎
建議係小啲係到療up
多哦塊見識咪做毒撚
我都係讀sin銀時出身
其實真係先苦後甜
唔好以為起薪代表一切
初初你會覺得好難?到好工
就算?到都係得12-13k
連條女hd畢業都高人工過我
當時仲係我人生低谷
點解我依興趣揀科會有咁既下場?點解?
不過所有野都過去了
經過老豆鼓勵下我去左佢間大公司做
最後老豆退休我仲做埋ceo
所以唔好因為眼前果小小苦輕易放棄
如果當日我冇揀sin銀時我都冇今日既成就

大把毒撚短線投資以為三個月加一次人工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞