最後忠告,千祈唔好為興趣而揀科

276 回覆
608 Like 146 Dislike
可能有老師社工同你講要跟自己興趣而讀,有無諗過佢地講就講得輕鬆,自己上哂岸唔洗負責任
為興趣而讀係外國就得,對唔住呢度係香港
pure science﹑歷史﹑哲學呢d科真係唔好咁睇唔開走去讀
寧願捱幾年讀無興趣既科都好過之後幾十年乞食

利申:pure science苦主
夠分就揀專科啦各位
夠分就揀專科啦各位

夠分讀science不如揀東大
agger
受害者
有家底咪揀得囉
最緊要清楚自己洗唔洗養家
講興趣都係呃人
入到大學你嘅興趣都會變你嘅惡夢
每科嘅深淺度完全唔同中學架
唔好諗住有興趣就會讀得舒服
係絕對冇呢回事嘅
大學讀乜都一定比你中學辛苦
所以橫掂讀得咁辛苦
記得揀科搵到食嘅科
唔係保證你後悔終生
包你year1開始驚第日乞食驚到grad
所以入到專科嘅恭喜你
入唔到嘅就去東大或者engine啦
除非你有父幹唔係千祈唔好為興趣入乞食科
利申:非三大哂銀時
讀緊psychology 出黎準備乞食
有興趣唔緊要,有冇天資緊要D
讀緊psychology 出黎準備乞食

psycho邊會乞食
無可能既事
大佬soc psy比你吹都吹到同社會各行各業有關啦
同人有接觸既工psycho就得啦喎師父
你話人工就一定唔高架啦

利申: psycho 人
十分認同
嗰時見到高登仔叫人唔好跟興趣揀 我無信到
今時今日好後悔 成日都煩第時出路 又讀得唔開心
dse同學仔真係要諗清楚先好揀乞食科
利申:三大sci
理科撚是但揀醫護科都好,話哂都叫做關sci事
咪咁傻走去揀pure sci呀
理科撚是但揀醫護科都好,話哂都叫做關sci事
咪咁傻走去揀pure sci呀

當年後悔讀咗社科
自己又毒又廢
畢咗業幾年兩皮人工都冇
為興趣揀左pharm 乞食 想跳樓

pharmacy都唔好搵?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞