最後忠告,千祈唔好為興趣而揀科

276 回覆
608 Like 146 Dislike
第日出黎做野除非自己開公司可以話事,唔係既話,帶住你興趣返工,只會比人點住做,日日都係咁,無得say,就會越黎越唔想做

識人興趣係art 專長係engg
依家返工做engg
得閒接下art freelance
鐘意就做 唔鐘意就推 可以自己話事

start up
想讀中文/英文
街已仆
Lm
講真我覺得無想做既工作既話
讀返自己鍾意既科有乜問題
我係Science 撚 但4年讀到自己想讀既科好開心
宜家份工pay又唔差(唔太關我果科既工作)

利申:本身就無家庭財務壓力(都無父幹)

Pure Science出到黎其實做返其他工都一樣得
文科社科商科就真係咪撚揀啦,世紀大伏

商科都伏
係,係做狗,但起碼叫做返business野
香港真係痴撚線
年年笑人讀垃圾19BBA 又笑鳩人濫 扮金融才俊
讀Psy/Sci/Art 又話連工都搵唔撚到
工程/Acct/Audit又話爆煲 工時長 人工低 唔撚抵做
咁到底做乜好呀

連登仔剩係會話讀醫有用架ja, 到頭來睇得出,其實根本係班叻ge人係到用踩人黎打j

老實,真係唔抵讀ge就係得晒銀同so晒 架姐。 你n展,it,bbq狗 個人醒目些少都唔會落得好悲慘ge下場
香港真係痴撚線
年年笑人讀垃圾19BBA 又笑鳩人濫 扮金融才俊
讀Psy/Sci/Art 又話連工都搵唔撚到
工程/Acct/Audit又話爆煲 工時長 人工低 唔撚抵做
咁到底做乜好呀

連登仔剩係會話讀醫有用架ja, 到頭來睇得出,其實根本係班叻ge人係到用踩人黎打j

老實,真係唔抵讀ge就係得晒銀同so晒 架姐。 你n展,it,bbq狗 個人醒目些少都唔會落得好悲慘ge下場

細電。。。。。。
台大電機最強
Computer science點睇
都係science
biomedical sci 算唔算
點睇非3大數學系
Agger
興趣科 dean list 但係見唔到前路
不管中學也好i大也好8大也好 先睇自己邊方面最掂 再跟興趣揀科
可能有老師社工同你講要跟自己興趣而讀,有無諗過佢地講就講得輕鬆,自己上哂岸唔洗負責任
為興趣而讀係外國就得,對唔住呢度係香港
pure science﹑歷史﹑哲學呢d科真係唔好咁睇唔開走去讀
寧願捱幾年讀無興趣既科都好過之後幾十年乞食

利申:pure science苦主

我係過來人,外國讀按興趣都係食屎,因為冇外國護照,畢業後最後都要被俾回流,外國見你冇居留權唔會請你
外國讀緊sci,冇後悔
真心冇數底就唔好揀sci
phy,chem,stat冇calculus底死硬
其實呢句statement 無問題
你唔好當major咁讀就ok

興趣還興趣,事業還事業
興趣當事業當然好,無都無問題。總有空閒時間進修興趣
可能有老師社工同你講要跟自己興趣而讀,有無諗過佢地講就講得輕鬆,自己上哂岸唔洗負責任
為興趣而讀係外國就得,對唔住呢度係香港
pure science﹑歷史﹑哲學呢d科真係唔好咁睇唔開走去讀
寧願捱幾年讀無興趣既科都好過之後幾十年乞食

利申:pure science苦主

我係過來人,外國讀按興趣都係食屎,因為冇外國護照,畢業後最後都要被俾回流,外國見你冇居留權唔會請你

唔知你既外國係指邊度
日本大把大陸人留低打工啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞