最後忠告,千祈唔好為興趣而揀科

276 回覆
608 Like 146 Dislike
你唔揀興趣你點對住份工廿三十年?

你話讀果樣唔代表做果樣禁你讀乜都一樣,主要都係睇你份人係咪smart

無興趣你唔會做到最top果班

咁大個人自己balance番興趣同家景啦

唔通地盤紮鐵嗰班對份工好有興趣咩
橫掂都食屎,咁點解唔搵返好pay

岩阿ching 無錢講乜撚興趣 咪撚傻啦
為興趣揀左pharm 乞食 想跳樓

pharmacy都唔好搵?

Pharm 都乞食

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170702/mobile/bkn-20170702050035963-0702_00822_001.html
為興趣而揀一定會後悔
除非你興趣做係醫生律師
讀ee乞食中…
上面成日見到有人話冇興趣
做唔到最top個班

冇興趣唔會令你做唔成最top
有能力就得
你有興趣冇能力
成世都只會好痛苦
為興趣揀左pharm 乞食 想跳樓

同作一樣 但冇後悔過
為興趣而讀唔係問題 但前提係你真係有興趣囉
中學讀econ history有興趣 大學讀嘅野係完全唔同
上面成日見到有人話冇興趣
做唔到最top個班

冇興趣唔會令你做唔成最top
有能力就得
你有興趣冇能力
成世都只會好痛苦

呢個世界大部分都係平凡之輩
成日拎top既黎講無意思
屋企夠窮 老豆老母由細到大就灌輸讀書係為左搵錢
完全冇考慮過興趣科
今年grad

為興趣而讀唔係問題 但前提係你真係有興趣囉
中學讀econ history有興趣 大學讀嘅野係完全唔同

岩呀,好多時有興趣都磨到無興趣
既然係咁點解唔一開始揀科無興趣但起馬唔會乞食先
屋企夠窮 老豆老母由細到大就灌輸讀書係為左搵錢
完全冇考慮過興趣科
今年grad

巴打加油
同意,不過bba咪又係一街都係

BBA 唔算係有錢途既科啦
連登仔睇唔起既IT仔 Engine仔好少會乞食
至於洗唔洗OT 睇彩數
為興趣揀科 = 乞食唔好怨人
聽以前D 19教畜講 做左傻仔 唔好怨
講呢句既人通常都唔知自己興趣係邊
或者你份興趣無得讀
為興趣揀科 = 乞食唔好怨人
聽以前D 19教畜講 做左傻仔 唔好怨

佢地講野對住班細既唔識圓滑姐
正常唔應該咁講
愈咁講愈會跟興趣揀,
迫佢地走死路
正常應該係叫佢地自己衡量揀各科利弊
(簡單啲唔想打咁多野)然後再睇下家庭環境 社會因素而決定應該點揀
至於乞唔乞食
基本上唔係公務員既
香港乜撚都乞食啦
睇點定義乞食姐

不過香港失業率得3點幾%
你話fg人工就一定唔高
如果高既啲人就唔洗讀master, phd果啲
同埋fg高既又有幾多個,下下拎堆outliers 黎比既,
遲早比社會淘汰,活系自己世界,變隱青
自己諗啦18歲要識諗長遠啲架啦
有興趣唔緊要,有冇天資緊要D

呢樣真

你比我係數理天才既話點會唔讀專科

你真係數理天才梗係讀返數學物理
MIT等緊你(俾埋錢你)
要揀pure sci就出國喇
你響香港話之你hku sci grad
出黎搵工你就唸爆頭

讀sci 轉去外國專科其實唔難
讀文商社科就真係自求多福啦
留名
有料就搵到食
我個fd讀science一年搵幾多
讀得唔開心仲慘
除非你真係好有興趣,如果唔係都係簡啲搵到錢架啦
[quote]香港真係痴撚線
年年笑人讀垃圾19BBA 又笑鳩人濫 扮金融才俊
讀Psy/Sci/Art 又話連工都搵唔撚到
工程/Acct/Audit又話爆煲 工時長 人工低 唔撚抵做
咁到底做乜好呀

如果唔係有人出黎咁講
Dse雞撚知各科嘅情況係點咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞