最後忠告,千祈唔好為興趣而揀科

276 回覆
608 Like 146 Dislike
興趣係用黎玩, 用黎享受同投入, 如果變成讀書/工作嘅負擔, 興趣都變無趣啦

有錢就有得揀

華人眼光淺窄所以先會咁失敗
我都係讀sin銀時出身
其實真係先苦後甜
唔好以為起薪代表一切
初初你會覺得好難?到好工
就算?到都係得12-13k
連條女hd畢業都高人工過我
當時仲係我人生低谷
點解我依興趣揀科會有咁既下場?點解?
不過所有野都過去了
經過老豆鼓勵下我去左佢間大公司做
最後老豆退休我仲做埋ceo
所以唔好因為眼前果小小苦輕易放棄
如果當日我冇揀sin銀時我都冇今日既成就

記得以前高登有個叫人生遊戲輸家ge user
al考得幾好 但揀左cu sci
果陣開post日日屌cu science
利申:苦主,佢果陣早d開post咪好
講真我覺得無想做既工作既話
讀返自己鍾意既科有乜問題
我係Science 撚 但4年讀到自己想讀既科好開心
宜家份工pay又唔差(唔太關我果科既工作)

利申:本身就無家庭財務壓力(都無父幹)

Pure Science出到黎其實做返其他工都一樣得
文科社科商科就真係咪撚揀啦,世紀大伏
社科院
頭兩年都可能仲有理想衝勁
第三年就驚了
Final Year 就食屎了
諗下自己想要啲咩
如果你係為左讀完搵到份好工
咁緊係讀對未來工作有幫助嘅科啦

如果冇依個考慮因素
的確係揀返自己有興趣嘅黎讀係好喎
知之者不如好之者 好之者不如樂之者
諗下自己想要啲咩
如果你係為左讀完搵到份好工
咁緊係讀對未來工作有幫助嘅科啦

如果冇依個考慮因素
的確係揀返自己有興趣嘅黎讀係好喎
知之者不如好之者 好之者不如樂之者

好多中學雞揀果陣唔識諗
以為自己真係好大興趣
到佢畢業就後悔
想揀sci ge朋友 不如揀engine讀又易讀d
出來又有明確d ge career path
見到個post
十個有九個話後悔都係因為錢
你就知道依個城市有幾咁失敗
講真我覺得無想做既工作既話
讀返自己鍾意既科有乜問題
我係Science 撚 但4年讀到自己想讀既科好開心
宜家份工pay又唔差(唔太關我果科既工作)

利申:本身就無家庭財務壓力(都無父幹)

Pure Science出到黎其實做返其他工都一樣得
文科社科商科就真係咪撚揀啦,世紀大伏

咁仲有咩讀得
見到個post

你真係好有興趣咪係囉
不過好多人都只係比較有興趣
讀多一兩年就咩興趣都磨走曬
除左專科 有咩科係唔洗乞食?
除左神科外
你跟風揀科,你畢業出到黎咩環境都轉哂啦

係到叫你唔好跟興趣揀既人,你估走去搵食科就順風順水? 跟興趣都讀唔掂,仲好意思叫人唔跟興趣讀
computer science做it狗
利申:讀過曬大學啲野
講到好似醫法藥四寶任你入咁
你入得所謂你興趣科咪又係得個廿零分
俾盡咪護理 engine兩個專業科你揀
你係三十分為興趣走左去讀純文理先講野啦

護理呢啲一年都唔知幾多個quit頂唔順
Engine咪又係得civil近年好景小小
成班廢柴係到賴自己俾人點選錯科
其實自己根本就係得咁嘅料
哂銀時並非浪得虛名
其實係前提如果你屋企冇錢
又夠分 一定要揀專科
屋企唔等你養既讀咩都得啦
出黎求其做個文員仔交下差

利申:屋企無錢讀社科痛苦生存中
樓上幾位係咪都喺U過得唔太開心
我就跟興趣揀科 成績對得住自己 second up
畢業未夠兩個月成功搵到工做 工種係自己滿意
不過就同自己讀嗰科唔一樣

我依然支持跟興趣揀
因為讀咩都要付出
讀自己鐘意嘅叫努力
讀自己唔鐘意嘅叫辛苦

係叻人始終係叻人嚟嘅
唔會因爲你揀啲搵錢科變叻咗
同樣地 都唔會保證揀興趣科都叻咗
既然兩類選擇都唔會保證叻咗
不如自己開心啲

sor好似認真咗 一時感慨

就算你做得開心,都唔算可以學以致用
老老實實,都係個句,成績好好個hon靚的話讀咩都多出路。
見到個post

咁呢個城市用生活去睇確實失敗喎
講咁多 當初你又揀?
公司收到啲 sci master candidate 開12k

你地自己諗清楚
棄三大Science而家係大英帝國讀神科
利申:為興趣揀科
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞