最後忠告,千祈唔好為興趣而揀科

276 回覆
608 Like 146 Dislike
讀pure sci嗰班
唔通你讀到醫唔讀咩
唔夠分扮興趣
我都係讀sin銀時出身
其實真係先苦後甜
唔好以為起薪代表一切
初初你會覺得好難?到好工
就算?到都係得12-13k
連條女hd畢業都高人工過我
當時仲係我人生低谷
點解我依興趣揀科會有咁既下場?點解?
不過所有野都過去了
經過老豆鼓勵下我去左佢間大公司做
最後老豆退休我仲做埋ceo
所以唔好因為眼前果小小苦輕易放棄
如果當日我冇揀sin銀時我都冇今日既成就

勵志
講到好似醫法藥四寶任你入咁
你入得所謂你興趣科咪又係得個廿零分
俾盡咪護理 engine兩個專業科你揀
你係三十分為興趣走左去讀純文理先講野啦

護理呢啲一年都唔知幾多個quit頂唔順
Engine咪又係得civil近年好景小小
成班廢柴係到賴自己俾人點選錯科
其實自己根本就係得咁嘅料

哈哈哈哈哈
哂銀時 乞食中
我都係讀sin銀時出身
其實真係先苦後甜
唔好以為起薪代表一切
初初你會覺得好難?到好工
就算?到都係得12-13k
連條女hd畢業都高人工過我
當時仲係我人生低谷
點解我依興趣揀科會有咁既下場?點解?
不過所有野都過去了
經過老豆鼓勵下我去左佢間大公司做
最後老豆退休我仲做埋ceo
所以唔好因為眼前果小小苦輕易放棄
如果當日我冇揀sin銀時我都冇今日既成就

勵志

頂你
你唔揀興趣你點對住份工廿三十年?

你話讀果樣唔代表做果樣禁你讀乜都一樣,主要都係睇你份人係咪smart

無興趣你唔會做到最top果班

咁大個人自己balance番興趣同家景啦
見到個post
十個有九個話後悔都係因為錢
你就知道依個城市有幾咁失敗

失敗又點 我就係要搵多啲錢先走到
engine黎講 building全部,mechanical, 大電,再落就it狗cs/ee, 其他既engine全撚部都乞食

女友indus eng 做4年左右average salary都去到兩萬頭
人唔係得返工返學先係興趣

我個fd都冇跟興趣讀,而家都搵得幾多
而家得閒玩吓車影吓相咁,咁叫唔叫為興趣生活
你為興趣揀科,
只係想四年聽書開心啲,定係要用嚟做career先?
嘥銀時又有咩好怕
非三大 Pure science
而家做咗兩年幾嘢都20k啦
好彩未使乞食
利申:做嘅嘢同讀嘅科無關
做 lab 應該又 OT 又乞食
Pure Science FG 30K 讀既同依加做既都係自己興趣
為錢應該讀咩
見到個post
十個有九個話後悔都係因為錢
你就知道依個城市有幾咁失敗

失敗又點 我就係要搵多啲錢先走到

唔講錢可以講咩? 如果屋企本身有錢就讀乜鳩都無所謂姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞