最後忠告,千祈唔好為興趣而揀科

276 回覆
608 Like 146 Dislike
我當年就係為興趣揀左pure sci
讀得都幾開心
真心對上堂學既野有興趣
出黎打份唔關事既工
人工普通但無後悔
睇你想點
你真係有料又有興趣既可以讀到精晒
然後做有關學術性既工作
唔會冇人請你既
前提你係真有料

但係你真係淨係想搵食,唔想乞食
就唔好人云亦云咁去揀
要自己分析未來社會demand去斷定
因為過來人既經驗同意見未必適用你第日投身社會

就好似買股票咁
有啲人話買完某隻就大蝕
但係點知你分析過發現佢有潛力
結果未來最後賺左
所以唔好太過相信過來人
興趣同揾錢都要平衡囉
睇你想點
然後做有關學術性既工作
唔會冇人請你既
前提你係真有料

就唔好人云亦云咁去揀

就好似買股票咁
有啲人話買完某隻就大蝕
結果未來最後賺左
所以唔好太過相信過來人

要明白社會既真正demand好多時同你既興趣背道而馳
呢個就應該係樓主最想講俾大家聽既野
數學能力唔係一般人可以有
睇你想點
然後做有關學術性既工作
唔會冇人請你既
前提你係真有料

就唔好人云亦云咁去揀

就好似買股票咁
有啲人話買完某隻就大蝕
結果未來最後賺左
所以唔好太過相信過來人

要明白社會既真正demand好多時同你既興趣背道而馳
呢個就應該係樓主最想講俾大家聽既野

你係咪乞食就要睇同你揀嗰科有關既行業需求既大小,呢個就係個關係
我覺得都好睇你想要一個點既人生既
冇話揀科有前途啲定有興趣就好/差
我自己讀完asso升u 都算揀左科有興趣但廢廢地既ba科(非三大)
讀落係難不過有興趣 會比心機聽書
我覺得好過為工作而揀科冇心讀既科浪費左啲時間
當然如果aim工作搵多啲就揀專科好啲

我未grad暫時都冇後悔 我覺得自己算鐘意讀書 但麻麻鐘意考試
Pure science絕對係講天份,淨係得興趣無天份,上到去你會死得好慘

無錯,以math/phys嚟講你可以諗做(其他我無咁熟)
每一個sem讀高中三年嘅嘢
即係每年讀2次高中份量嘅知識
而且前面搞唔掂會拖累後面
最尾無天份嘅你只能夠周圍撓source背答案
一早已經無咗當初所謂興趣
而有天份嘅都唔係話贏晒
我哋重有親愛祖國派落嚟嘅友善精英同胞
佢哋為咗攞A嘅犧牲會令你緊繃四年

上面落黎果d勁到痴線

你對一樣野有興趣,但你對住果頁notes諗極都諗唔明,而人地望一望已經明左去左下一頁,你幾有興趣都假。好多野唔係興趣同努力就搞得掂。

其實都幾灰
你讀得掂打殘嘅永遠都係自己友
唔會係班大陸仔
但係自己友又偏偏唔生性
成日聽到班大陸仔笑鳩local廢
火都嚟埋,但係你望一望身邊重抄緊功課嘅local
除咗輕歎一聲重做到啲咩

Pure science絕對係講天份,淨係得興趣無天份,上到去你會死得好慘

無錯,以math/phys嚟講你可以諗做(其他我無咁熟)
每一個sem讀高中三年嘅嘢
即係每年讀2次高中份量嘅知識
而且前面搞唔掂會拖累後面
最尾無天份嘅你只能夠周圍撓source背答案
一早已經無咗當初所謂興趣
而有天份嘅都唔係話贏晒
我哋重有親愛祖國派落嚟嘅友善精英同胞
佢哋為咗攞A嘅犧牲會令你緊繃四年

上面落黎果d勁到痴線

你對一樣野有興趣,但你對住果頁notes諗極都諗唔明,而人地望一望已經明左去左下一頁,你幾有興趣都假。好多野唔係興趣同努力就搞得掂。

其實都幾灰
你讀得掂打殘嘅永遠都係自己友
唔會係班大陸仔
但係自己友又偏偏唔生性
成日聽到班大陸仔笑鳩local廢
火都嚟埋,但係你望一望身邊重抄緊功課嘅local
除咗輕歎一聲重做到啲咩

正面睇
冇班本地垃圾幫手拉curve
而個個都係nds 咁既水平分分鐘冇得grad
讀得都幾開心
真心對上堂學既野有興趣
出黎打份唔關事既工
人工普通但無後悔

最緊要無後悔姐
不過係因為香港地價值觀不嬲以金錢為主
先導致「專科」,「乞食科」等字眼出現

利申:讀緊psycho ,出黎一樣打萬零蚊,但無悔
我自己讀完asso升u 都算揀左科有興趣但廢廢地既ba科(非三大)

我未grad暫時都冇後悔 我覺得自己算鐘意讀書 但麻麻鐘意考試

同路人
考試其實講技巧

同路人
考試其實講技巧

我唔識有咩技巧
讀得都幾開心
真心對上堂學既野有興趣
出黎打份唔關事既工
人工普通但無後悔

最緊要無後悔姐

無悔同未後悔係兩樣嘢嚟,通常到三十歲就後悔
讀得都幾開心
真心對上堂學既野有興趣
出黎打份唔關事既工
人工普通但無後悔

最緊要無後悔姐

無悔同未後悔係兩樣嘢嚟,通常到三十歲就後悔

三十歲未,就話四十歲,跟住係咁loop
屌認真
喺香港讀左兩年搵食科
而家想quit過外國讀興趣科+外國做
真係好睇人
一世人得一次
好想做d令自己開心嘅野
我自己頂唔順成世要做無興趣嘅野
不過有d人真係無咩特別興趣又中意穩定
咁搵食科幾適合佢地

呢樣真係視乎性格當然同埋家底
屌認真

呢樣真係視乎家底

讀得都幾開心
真心對上堂學既野有興趣
出黎打份唔關事既工
人工普通但無後悔

最緊要無後悔姐

當你想組織家庭個陣就發現真係樣樣都同你講錢

而你夠錢就最好啦
錢係萬惡之源, 等我幫大家受罪啦
讀得都幾開心
真心對上堂學既野有興趣
出黎打份唔關事既工
人工普通但無後悔

最緊要無後悔姐

當你想組織家庭個陣就發現真係樣樣都同你講錢

而你夠錢就最好啦

唔好話組織家庭
同朋友出去玩同食飯唔駛錢
放假請老豆老母去下旅行又係錢
每日返回工搭車食飯積埋又係一筆
就算中產都要貼下地啦
窮就更加唔好講
講興趣都係呃人
入到大學你嘅興趣都會變你嘅惡夢
每科嘅深淺度完全唔同中學架
唔好諗住有興趣就會讀得舒服
係絕對冇呢回事嘅
大學讀乜都一定比你中學辛苦
所以橫掂讀得咁辛苦
記得揀科搵到食嘅科
唔係保證你後悔終生
包你year1開始驚第日乞食驚到grad
所以入到專科嘅恭喜你
入唔到嘅就去東大或者engine啦
除非你有父幹唔係千祈唔好為興趣入乞食科
利申:非三大哂銀時

移民美國吧!
讀緊psychology 出黎準備乞食

psycho邊會乞食
無可能既事
大佬soc psy比你吹都吹到同社會各行各業有關啦
同人有接觸既工psycho就得啦喎師父
你話人工就一定唔高架啦

利申: psycho 人

讀完心理學士咪又係一個普通大學生
再讀上去先有可能做到同心理有關的職業

利申:大學讀心理而家乞食

香港地你唔係medic, 物治職治神科生,咩都乞食啦,但主要你點定義乞食先
市道唔好又唔肯屈就自己,嚴人工低
大哥你fg咋,一出黎想幾高?

大家都係fg,為何香港部分科fg比其他國家高?
envs science, grad左做環保署,幾皮一個月
揀pure science抵撚死
在香港,讀大學勿讀pure science 
除非你係天才,唔駛點讀都好勁 
除非你屋企好有錢,唔等你比錢 
除非你jupas無得選擇,要選理科作賤自己 
除非你可以出國,可以太展拳腳 
唔好以為admission figure高就代表好 
唔好以為有三大掛名就代表好 
讀完pure science你有咩技術係香港用到? 
係無呀! 香港唔需要你呢類人才! 

仲衰過台灣美國
千其唔好係香港讀art,讀完只會灰撚囇。有心就出去讀,唔係只會浪費4年青春同燒16萬比學店。

利:畢業食緊屎

有心出去讀都無用,除非以後唔返黎,唔係返黎都係乞食。
係外國拎幾多獎都係浮雲,無父幹返黎一係搵唔到工,一係轉行12k起薪

過來人

咁咪唔撚好返囉
貪香港d屎特別香咩?
收皮啦香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞