最後忠告,千祈唔好為興趣而揀科

276 回覆
608 Like 146 Dislike
棄三大Science而家係大英帝國讀神科

咁岩啊巴打
讀緊咩科
有錢有興趣
Pure science 如果你純鐘意但自覺天份一般般,就千祈咪揀。上到去你會好痛苦。
正評不解釋

利申: 讀U讀左自己冇乜興趣但都專既科,而家唔洗乞食
我當年興趣係讀歷史,後來為錢揀工程,而家四萬幾一個月,成日回想如果我當年跟興趣揀科,今日隨萬四都未必有。
大家俾心機追夢,俾我恥笑下啦好嗎

巴打做左幾多年野
興趣既野可以培養
打工還打工,興趣還興趣
在香港,讀大學勿讀pure science 
除非你係天才,唔駛點讀都好勁 
除非你屋企好有錢,唔等你比錢 
除非你jupas無得選擇,要選理科作賤自己 
除非你可以出國,可以太展拳腳 
唔好以為admission figure高就代表好 
唔好以為有三大掛名就代表好 
讀完pure science你有咩技術係香港用到? 
係無呀! 香港唔需要你呢類人才! 
跟興趣揀先讀得好
千其唔好讀社科 除非paycho /sw

出到黎真係唔知做乜 依家做緊19文職
做過office 跑過船 落緊地盤
可以分享各位聽 對工作有興趣先係最重要
如果我可以早d出黎做野 我當年唔會揀錯科讀
依家讀master要返轉頭讀建築
做人冇興趣同條鹹魚有咩分別?

利申:ScienceJJ
History here
唔為興趣揀科等仆街
香港真係痴撚線
年年笑人讀垃圾19BBA 又笑鳩人濫 扮金融才俊
讀Psy/Sci/Art 又話連工都搵唔撚到
工程/Acct/Audit又話爆煲 工時長 人工低 唔撚抵做
咁到底做乜好呀
唔好為興趣揀其實主要因為你太廢
科科讀得top既人根本唔愁冇飯開

有幾多人做到
大把人小學畢業都搵緊幾百萬一年添
如果計overall ,pure science依類就一定係伏科囉

最top既人唔讀大學都發到達添呀
唔好讀大學喇

三大文科撚哲學
Grad 左做文員仔
身邊唔少文科同學都乞緊食
得少部分有 mt/ 政府officer offer
除左呢d 冇其他出路架喇
首先你要有$
三大文科撚哲學
Grad 左做文員仔

讀伏科出黎多數都係文員仔﹑物管﹑sales﹑紀律部隊
做人冇興趣同條鹹魚有咩分別?

利申:ScienceJJ

我驚你冇飯開變鹹魚呀
父幹另計
跟poly個畢業人工表揀科就啱啦
三大文科撚哲學
Grad 左做文員仔

讀伏科出黎多數都係文員仔﹑物管﹑sales﹑紀律部隊

反而有一堆做保險狗撈得幾掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞