點解咁多香港人覺得做帶氧、流汗係係減肥?

239 回覆
20 Like 488 Dislike
吾可耳
原來係個人覺得

咁嗰啲淨係做帶氧運動嘅人都係個人覺得帶氧嘅效果比較好
飲食,生活習慣同睡眠質素都有影響
始終減肥都係荷爾蒙主導

肚腩本身脂肪比較多, 加上有內臟脂肪
所以減肥嘅過程中四肢瘦哂, 但肚腩都依然仲有脂肪
基本上係要繼續堅持落去

同埋無論帶氧運動定係重訓都好
身體會逐漸適應運動量
一開始跑10k可能消耗800kcal
習慣咗之後可能只係600

所以要慢慢提升volume
例如舉重要越舉越重
跑步就要跑快啲或者跑長啲距離
同bmr有無關係
如果有 係點燒法
增肌甩頭髮
現家五十分 每星期keep再加上去
你夠瘦咪無肚腩
利申 唔做帶氧減20KG
因為無肚腩俾你地想像中要瘦
一般人由肥減到唔肥
減多一倍磅數先會無肚腩
對你好失望
連登仔係咪已經搵唔到野屌,人地點樣減肥都要屌一餐
冇食茶記半年 減咗8kg
你係介意人地目光定係驚去完令到身體唔舒服
有啲人天生代謝慢,增肌會令代謝加快,能量消耗快左變相每日嘅熱量赤字可以多啲。而唔會積係你體內轉換成脂肪。長遠可以維持代謝快嘅體質

但如果只係飲食落手或者做有氧,的確可以令你瘦,但因為體質冇改變,代謝依然慢,所以一唔戒口或者做少啲有氧,體重會好易反彈(呢個point好似冇乜人提到)

另外題外話如果冇做重訓只做有氧,因為你脂肪少左,肌肉本身唔多,會令身型睇落好似紙板人,外型上面都唔符合大眾審美

上面有錯嘅話指教下小弟
點解會打鄉音
如果你冇吹水真係每日跑10k都減唔倒好明顯係食野問題
佢似係gym公司打手姐
做運動係為左健康,你唔練心肺功能有咩意思
做到周身肌肉個底廢的有咩用
嗱嗱嗱,唔好乜都香港人乜乜77,講到好似香港人特別弱智咁,弱智嗰個係你自己啫

事實就係全世界都覺得做帶氧會減肥,因為真係可以
唔通可以做到無氧咩
虛心 如果想20%去12%
可以點做 而家好似平台期左
卡左好耐🙏🏻
因為撈亂左減肥同減重
正常,少過15%fat 係減得好慢,兩三個月先減果啲啲
就咁靠deficit+aerobic已經好難,要全走糖同油,飲奶粉,勁食蛋白質,一星期5日gym,其實都係果堆野,差在你做得有幾徹底
Sub-15 好辛苦嫁,同好難長keep,一世食雞胸咩
一個星期跑兩次10k都話好難堅持嘅人應該係啲死虧佬
咁就更加要強迫自己跑多啲
其實認真重訓會刺激到一定既心肺,不過係比直接操cardio效果差
至於健康,又好似無話去到某一個程度既標準先算健康

建議兩樣都做
果啲唔係5-10%咩

本身想減到12%聽你咁講有啲驚做唔到,全戒真心難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞