點解咁多香港人覺得做帶氧、流汗係係減肥?

239 回覆
20 Like 488 Dislike
聽下歌睇下風景吹下風就5k
多distraction易過重訓好多
咪柒係 講得減肥體脂起碼都23%up(男) 啦
我想知廿幾體脂瘋狂做有氧運動最後係咪得返脂肪同骨?
運動都有用,不過其實控制飲食先最重要
少油少糖控制卡路里吸收就算0運動都會減到
之前減肥兩個月減15kg
好簡單, 每日skip 一餐, 每餐減一半, 盡量少碳水, 飲大量水
每星期三日有氧, 每次90分鐘
甘你老母摸你老母井你老母個老母個老母
又係啲入門尖撚屌柒人哋做cardio
事實上就係好多人唔識點減肥一尾淨係識跑步
但又唔知跑步減肥係低效率+極chur+極浪費時間
所以堅持唔到,就算堅持完都係會反彈
跑步既點分自己減脂定水份 每次話減肥就有人話自己輕咗幾多KG而唔係睇腰圍變化?

80-90KG既人都可以好低脂肪率 勁撚大隻
一樣大把gym撚係到行行企企唔知做乜鳩
如果搵個肥仔keep到每星期做三日運動
每次30-45分鐘,理得佢有氧定負重
做個零兩個月都會見效
好過有啲撚樣坐係部機到玩電話

同埋好多肥仔根本心肺功能都唔夠
唔練下條氣根本講幾多數據都曬鳩氣
你個腦細正常人3倍
最好係cross training全部都做少少
支那仔
下你呢句代入gym都係一樣咋喎
堅持唔到做咩都冇用啦
關跑步咩事

我重訓1個鐘都唔想跑15分鐘
唔為心肺功能、又控制到卡路里嘅話,睇唔到做cardio嘅必要性
就係等緊啲on9尖撚講呢句
肌肉量加bmr根本就好低
永遠尖撚最鍾意話自己成身肌肉量高所以自然燒脂快好多
嚴格嚟講係高咗嘅 但每日bmr 1700為例
以認真做咗幾年嚟計嘅人都係多10%
更何況係完全無經驗嘅新手

減肥做gym嘥鳩氣的
計好卡路里食清啲好過要俾錢俾時間去做gym
咪撚就係
人哋鍾意跑步多啲嘅話你吹咩
邊種堅持方法係個人先知
講到入gym行行企企做錯動作就唔係低效浪費時間
最後個日係咪靠切啊?
真x2
搞唔好飲食真係講乜撚都無用
但係永遠有人覺得齋講飲食=唔正派
又會話啲咩「畀你戒飲食唔重訓瘦咗身形都唔靚」
拿上面我句我好同意架 但唔好捧到做gym就係萬能
其他就係無用先
做gym一定唔係嘥氣既
雖然的確唔係直接令到你減到肥既原因,但可以確保你keep到肌肉甚至有增長,確保你可以係一個更加健康嘅狀態下減肥同最後個體態好啲。
同埋會令你個人active咗,肌肉變強日常生活嘅動作就冇咁攰,自然肯郁嘅意欲就會大咗,長遠對控制體脂都有幫助
得你瘦唔好咩
坐監減得快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞