點解咁多香港人覺得做帶氧、流汗係係減肥?

239 回覆
20 Like 488 Dislike
maintain 同減脂係兩樣野,過左15%再要減真係要日日百幾gram protein + gym,我三十尾就更加難

數字嘅野,參考吓就算,眼見為實,果啲19磅邊準,通常都報細數
6-7點跑完個晚勁夜都訓唔著
我試過認真重訓最多都係做完一 set 心跳去到 150 幾
Cardio HIIT 上到 170 / 180 甚至 190 個效果係有少少唔同嘅
同埋 VO2 Max 都好重要

所以兩樣都做同意
明白 我都係想現返晒腹肌
但進度未如理想
我由啲pt/營養師不嬲都係吸收呢啲資訊
但前面啲師兄話 增肌多咗嘅代謝 唔係真係咁多…
一公斤脂肪一日用6大卡
一公斤肌肉一日用12大卡

你頭一年做Gym 再勁都係增加10公斤肌肉
然之後每年只係升少少

個靠增加肌肉減肥 都係一日消多60卡
倒不如食少啲
如果唔係啲係cutting 食咁清做咩
有個同事90kg 肥仔成日話自己做gym 推幾多練乜練乜又話跑步減唔到
放工又大吃大喝食小菜 打邊爐
我自己九月中開始認真減
啲嘢食食清淡啲,飲嘢全部無糖
一星期三日跑步,1-2日boxing ,
而家減咗3.5kg 腿瘦咗1.5吋
不過純做gym 減肥work唔work 就真係唔知
雖然樓豬on9
但講話有排都未減到肌肉果班人係咩一回事
只限負重運動 帶氧係唔會增加肌肉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞