點解咁多香港人覺得做帶氧、流汗係係減肥?

239 回覆
20 Like 488 Dislike
係呀 條J 重10kg, 一野切左佢就輕哂
滿唔滿意呀,失敗者?
唔通食雪條食零食會減到脂?
跑步對增長增強肌肉極有限
你話游水都好少少
重訓 同 帶氧 都係運動
重訓當你一星期做兩日
肌肉未必操到 但肯定消耗到卡路里
帶氧都一樣
你有program咁去練肯定會進步得多D
但同樣地都有減肥既作用
Sorry無睇到
你啱
Ching深諳達克效應條curve
其實係 增肌增加代謝呢點比人吹得太大但其實加得嗰少少 接近可以忽略不計
Day
有冇大隻仔成功有肌肉之餘係冇肚腩
我見好少正常上班人士身材係FIT,只有真係做輪班人士先會身材好
肌肉需要能量維持 所以你有咁上下肌肉量個時就算坐係到唔郁都無時無刻燒緊能量

24x7 咁減肥緊係勁過你跑個一兩個鍾步
從未見過日日跑步嘅人肥,嗰啲行下公園就當自己做左帶氧嘅就收收皮先
青山病人,唔識唔好扮專家
識嘅笑死,唔識嘅嚇死 🙏🙏🙏
點會一樣,跑步係no. 1練心肺功能
Cardio本身就係對體力消耗多過舉重
但舉重帶黎既benefit係肌肉同體態
唔講強壯左大力左既滿足感,淨係睇到身型上變靚已經係好大動力
相反跑步你只係好虛無地覺得自己瘦左
大多數人唔會配合飲食,一唔跑就好似又反彈
變左一個無盡既循環
我成段野好明顯係針對緊想減肥而又只係知道跑步一種途徑既人
你就講鐘意跑步係到打稻草人
成段野就係講緊減肥,事實上減肥依個aspect跑步係低效率
assume兩邊同樣地熟練唔鳩hea,你覺得舉重+hiit既人減肥快啲定跑步既人減肥快啲?
不如你研究下增肌三大元素係咩先

如果你係完全運動新手,十年無郁過既,一開始跑係有可能有極輕微既肌肉肌力增長,但好快會平台,甚至係你察覺到有改變前已平台依個咪我所講既有限
咁你係assume緊一個人鐘意跑步而又鐘意用跑步順便達至減肥既人
依啲人一定係屬於少數

大數人唔fit唔active既人一定係偏向覺得自己肥而又唔識得點樣提升自己體態,一尾淨係識跑步,然後大量人會因為唔鐘意跑步而放棄fitness
健身室大部分收入就係靠依啲人俾錢然後玩兩下跑步機就唔黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞