Affordable Watches 手錶討論區(21)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
佢新Logo 代表英格蘭旗,如果你當佢做愛國愛英,會唔會容易接受啲? 香港人比較上愛國愛英愛蘇愛威愛愛,甚至愛日本,但反而唔太愛港。
個新logo我始終覺得唔係好夾隻錶
雖然依家先知佢係代表英格蘭旗
英格蘭+瑞士
表示british design swiss made
我愛港架, 英屬果個
sporty啲但唔好係數字錶
咩brand咩顏色都得
想問下日牌三寶係seiko orient仲有邊個
tissot同hamilton都有睇緊

另外想問下瑞士錶係特別啲
呢隻見隔離post有ching po過
真係幾唔錯
你當你係愛國愛英嘅戰士,係槍林彈雨下,你要準確咁知道時間,一提手睇錶,一睇到錶面上嘅英格蘭旗,你無忘記你係為國家民族而戰,當場士氣大增。

順帶一提,係第一次世界大戰時,不列顛發覺有軍官容易被狙擊,原來軍官鍾意配劍,而配劍反光好容易被敵人察覺,所以步兵普遍棄用刀劍,而就算仍然會用佩劍步槍,又或騎兵嘅軍刀,都要塗黑。

同樣道理,軍錶係唔應該反光。
我見而家啲軍人其實變咗用沉色G shock多啲
其實我又覺得個logo唔算太差
只係本身文字喺美感上更好
我本身都想買,不過試上手就發現手太幼carry唔到
明明只係40mm,但戴上手個感覺再大少少咁
一般講法日本御三家係Seiko Citizen Casio,如果唔計電子錶就係Orient,不過Orient其實都係under Seiko集團

機械錶以瑞士出品為尊,除咗歷史因素,瑞士手錶界亦比較多客觀嘅「標準」要達到,所以一般水平都比較高,但日本同德國亦毫不遜色

例如日本Grand Seiko、德國ALS同GO絕對係首屈一指嘅手錶品牌
佢個logo睇慣左就好
最近睇到佢C65會出隻青銅 38mm
好心動 但未試過戴青銅錶
想知道有冇巴打知道戴耐左會唔會有銅臭味
因為個lug無向下彎,所以上手似42mm。我155mm手,上手發現太大
可能你要睇下36-38mm的錶了
無辦法,mb知名度唔夠大brand咁高,唔係個個都夠膽去試,初頭要搵錢真係整大三針好過

有冇試埋呢隻?
無 嗰款唔吸引我。最後買咗Seiko sharped edge gmt42.2mm 但望落仲細過prx 所以錶一定要帶上手試
買左幾錢
C65 Bronze 同依隻都好靚!
有code好似好抵玩。
中哂毒
請教下大家 想問下carousell買二手錶除咗肉眼睇有冇方法check真假 賣家唔似鋪頭 profile都係都賣下啲其他二手野
佢話行貨仲未過保 請教下巴絲們交收果陣有冇方法check
Carousel全新2手6千幾 spb223j1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞