Affordable Watches 手錶討論區(21)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
即係玩唔起又想玩就要去玩大陸芯
將貨就價,大不了咪唔買囉
不過我覺得錶又唔係淨係睇機芯嘅,大陸都有好嘢,例如哩條YouTube片,又真係幾好玩咁

https://youtu.be/CVntPiGdy14
咁Furlan Marri算透明嘅, 講明mecaquartz香港組裝, 而且聲名大噪係佢拎左日內瓦獎開始, 依點都好難覺得係買通做媒
同埋佢隻mechanical真心靚

反而我覺得話用miyota芯同埋只響官網有賣依兩點唔少microbrand中槍, 畢竟microbrand唔用swiss movement通常都nh35 / miyota 9系
大陸原創我冇意見㗎,只要唔係偷呃拐騙就 ok

btw 我好多錶都玩唔起,睇嚟我要去玩精工 mod 了
真係,人地見到,問你,你話隻錶叫MoonWatch,之後就成功打開話題了
碧咸男神級,冇嘢Carry唔到,
但冇諗到都只代言Tudor

Federer係真紳士,Rolex運動界最優雅代表
咁又係,一係鋼,一係皮

呢2個都好睇又好用
真係,只要你型,隻錶都會變得型
型撚戴Omega x Swatch拍埋普通人戴真Moonwatch
前者勝
咁咪唔玩囉, 我唔會因為想玩要平就ok 支那芯。 錶唔同飲食,食物等等必須野未必可以china free…. 但錶係玩具,大不了就係唔玩,我理得佢平唔平。

我無錢買tourbillion 我就唔玩,唔會因為想有一隻就要隻濕9 支那屍9, 唔好話要買,你俾隻屍9我我都係當垃圾,唔好講咩其實依家支那都有好野,我見識少咩咩咩。 憎就係憎
https://www.localiiz.com/post/living-shopping-mido-watches-style-for-every-occasion
IG廣告出左呢篇野,本身想買ocean star 200c, 隻gmt幾吸引

之前玩過呢隻,不造功好一般,好唔紮實
點一般法之前都有睇過下
初上網睇錶中左Ginault毒
但一路搵唔到機芯資料
官網都係避重就輕咁
後尾有人話係杭州芯
掙扎左好幾個月都係放棄
講真如果用Japan movement點會唔寫出嚟丫
後尾揀左zelos
zelos 老闆 Elshan 好老實,之前有人問佢啲錶邊度做佢影埋相俾人睇
針唔正,錶圈有虛位,整體唔紮實,呢啲要上手玩先感受到
買、已入手一隻、發現佢的小地方幾有心思
Case 拋光磨砂處理、ideal size for dress watch、pusher 有雕刻、寶磯數字、mecha quartz機苾我懷疑校過所以秒針行到更近似mechanical (對照我另一隻同樣機苾的brew metric steel)、二條錶帶都舒服、
有時返工趕或懶校時真係可以grab n go

題外話今年二月見到Baltic Mr01 salmon 好想入
因為好鍾意寶磯數字、但因為強國苾卻步
一路忍到宜家、都係好想買、十月好似有第二批、應該忍唔到
micro brand應有態度
咁啱FM又係十月有第二批

聽完各位巴打意見 都係買隻綠色
講真機芯可以china free, 但 affordable watch 價位,老實講components 冇咩可能做到china free
有呀,二手or vintage
水貨都得
一樣對寶磯字好有興趣 但大陸芯真係搞唔掂 大家有無其他推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞