Affordable Watches 手錶討論區(21)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
啱既
但沾海水真係粗用

如果呢兩隻色二揀一 各位巴打會揀邊隻
雖然好多人都話係抄款,但其實我成日心思思想買隻Furlan Marri

好鐘意呢隻,好似係杜拜錶展嘅特別限量版,出得幾百隻仲要無喺網站公售過,應該無乜機會有人放
我個人比較喜Army green,尤其係佢襯黑色
真心,我睇到佢個玻璃就心動左
依家試緊個機芯,上網睇就真係幾準
我係買行,3年保不得了
星晨香港係日本仔直營,要多啲支持,如果唔係第二時轉俾垃圾代理就唔好啦
綠 +1
限量又冇公售就算啦,可能下隻配色仲靚呢
如果Casio 呢隻買綠色

咁藍色就可能會揀呢隻

呢隻除咗隻色特別之外,index係用阿拉伯文嘅數字
不過呢隻真係有錢都買唔到,唯有學巴打話齋期待下隻更精彩
laco 玩返 original 款好啲喎

雖然呢隻平好多
其實一路都有個wish list 係買moonwatch
C24見過人放
開價幾萬….
我都費事講到咁白,
如果用大陸芯,錶面寫made in germany 有問題,
咁 用日本芯,用瑞士芯,錶面寫made in germany 有冇問題?
如果有,junghans, laco 等等都係咁做又點計?
如果冇,係咪又雙重標準? 姐係大陸芯錶面寫made in germany叫呃人?spec有得查,有機芯model,冇任何隱瞞。 講緊呃人既牌子,係機芯同產地都冇人知既牌子,冇機芯model,唔知公司係邊,spec唔透明。

made in germany,如果講平價錶,基本上意思上係同assemble in germany 差唔多,
好似中下入門價既 swiss made/made in swiss, 基本上意思係assemble in swiss,有返少少鐘錶常識都知,除左個機芯之外,殼,針,面,玻璃,錶帶,個堆swiss made 大部分都係大陸做。

不過坦白個句, 我賣錶咁耐都係咁講,基本上swiss made又好made in germany都好,就係等消費者感覺良好,要浪費燃油成本運返歐洲做組裝同QC,再出貨。每隻成本價都多左百幾蚊,用呢舊成本落去俾大陸好D既廠做錶,用返落隻錶得到既野會更多。

有好多人問D錶大陸組裝,賣四五千,有好多人都會唔理解,問點解瑞士製都仲可以再平D。咪就係其實報成本個度機芯佔大部分,其他成本唔洗好多,屈到過六成已經可以係swiss declare swiss made 而合法出貨。
其實你個雙重標準論我基本上係同意,不過講白啲,我唔係介意寫made in germany 用X國嘅芯,我係介意用支那嘅芯。 我只介意用支那嘅芯。點解會咁? 討厭一野無得解。
下for sure
難啦
買佢regular隻單眼款

琴晚見到實物,間嘢淨返最後一隻新
所以糧尾都要狗衝
無啦啦落大雨

無得輸
屌你老母尋日講完今日心血來潮戴皮帶就落雨
性價比一流
42mm啱啱好
巴打你隻中古錶驚唔驚入水
少少驚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞