Affordable Watches 手錶討論區(21)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike

fb 有人放,不過應該冇咩人欣賞
對上係eBay都係用apple pay
之前都有試過簡單快捷
想問程序係點,就咁用 iphone face id ? 係咪唔洗再填嘢 ?

諗緊用 apple pay 定 paypal 快啲
呢個旋拍都見到,不過我再諗諗先
Chrono24都有唔少人放
其實我覺得斯文嘅 bicompax 都係差唔多樣

可以參考呢篇 Tasti Tondi
https://italianwatchspotter.com/the-patek-philippe-tasti-tondi/?lang=en

詳細啲可以睇返佢哋嘅 ks campaign page,有揀過字體嘅..
sinn戴落正唔正?
直接face Id搞掂
唔洗填其他信用卡資料。
不過我之前有係apple wallet填過billing address
同埋要補充一下...

laco入門款係大陸料,而original/pro就多返好多德國/瑞士製配件,而laco本身無做生產零件,主要係設計及組裝。junghans都有用亞洲配件,但我肯定佢太陽能芯佢自製,而招牌系列max bill及高檔款係自己做dial。兩間公司都位於西德鐘錶重鎮Pforzheim,自然可以採購其他公司零件。

至於果個被鬧既牌子,有聽過佢不實既傳聞,同埋生產線及維修都係香港/大陸,所以好有爭議。

made in Germany呢個term本身就唔係德國人發明,而係英國...現時德國錶無立法規管,反而glashutte區今年2月正式通過左glashutte law,要機芯50%成本+在glashutte組裝測試,先可以用glashutte i/sa 字眼。
sinn真心精準
唔大隻易carry
實而不華
好好既工具錶
就好似 sinn 都只不過係用瑞士通用芯,但係佢賣點係德國黑科技,所以 sinn 唔會俾人屌

其實重點係賣點同消費者期望有冇不符啫
thanks 巴打,今次試吓先
所以唔可以咁攏統話隻錶寫made in邊度而機芯唔係嗰度就話呃人
唔想中支那伏一定要做左功課先
所以其實重點唔係咩芯,而係係唔係支那芯。 完
無錯,所以嗰個牌子嘅大三針款我冇意見
香港YouTuber 都係會屌sinn
香港youtuber 睇都浪費電浪費時間
sinn唔係純德國製造
但佢反映德國人務實既精神
加上黑科技
係好錶黎既

香港講錶youtuber,兩邊討論過既我都有睇過
較欣賞terry sir同watch the world
其他各有所長
某廢老例外
諺論連篇,人品不可取
廢老真係
4千幾蚊買常品好過啦
我頭兩年玩錶,新手角度,affordable watch 既機芯錶,總之只會睇係咪日本/瑞士芯。大陸芯一定唔考慮。其一係政治問題啦,其二係偏見質素問題, 後來接觸多左做廠同brand owner.發現如果要停留affordable 價位,唔考慮大陸芯,玩少好多野。因為黎黎去去NH35,Miyota 8,9系。貴d 就2824/SW200,通用機芯你冇twin barrel, 冇平價既Chrono芯,冇陀飛輪,冇珍珠陀,冇大直徑全鏤空加到decorations 入去。因為要停留affordable 成本考量同設計唔容許。

我講個例子,Baltic 隻Chrono 都係用St-19,支那芯,assemble in France, 個價錢買到Chrono機芯都唔會係eta7750/Seiko NE86,新個隻珍珠陀又係大陸芯,用杭州5000A, 賣到痴曬線,好多錶評家讚不絕口。

睇多左錶,眼光闊左,由大陸芯一定唔諗既簡單二分法,去到要思考係,佢呢個價位賣有冇必要用大陸芯? 例如3-4千蚊既mechanical chrono,幾千蚊隻珍珠陀,2-3千蚊隻twin barrel double power reserve, 幾千蚊-萬幾蚊隻陀飛輪,幾千蚊隻eta 6497 clone大直徑fully decorated 手上鍊,都係有其合理存在空間。因為你用非大陸機芯成本考慮根本玩唔到。一係就俾幾倍或幾十倍價錢,咁就解決到。但如果要繼續停留affordable 又要玩特別野,唯一只有大陸芯可選。

咁乜野叫唔合理存在既大陸芯,就係入門大陸芯三針機械錶,冇特別功能,可取代。求其8系,nh35 一隻三針機芯,東方入門,平既都係千零蚊。何必要幫襯大陸芯既三針錶。冇意思的好似鐵達時個d。
Furlan Marri 之前都有留意吓,不過諗真啲真係唔應該支持所謂致敬款。造工又唔係特別好,機芯廢得嚟又唔似Kurono Tokyo有特別理念。

尋晚喺Facebook見到台灣郭大篇文,覺得好有道理,貼出嚟俾大家討論吓:

【郭大Q&A-No.31】
那個#$&*@%品牌的手錶值不值得買?

近年來錶壇忽然冒出許多奇葩品牌
手錶好看、樣式經典、作工細緻、價錢便宜且專家推薦,唯一缺點是要買得等很久
簡直就是完美的化身
這類品牌錶款特徵如下:
1.沒什麼歷史背景,卻旱地拔蔥般忽然聲名大噪
2.創辦人有些來頭,多數有些勵志故事
3.產品獲得國際鐘錶網紅一致推薦介紹
4.產量非常稀少往往一推出便售罄
5.想購買都得排隊3~6個月(這還算短的)
6.價錢非常便宜合理簡直佛心(買家認為)
7.樣式都來自頂級品牌(如PP)經典樣式
8.多數使用中國或者Miyota機芯
9.不是台製、港製手錶,而是號稱瑞士專業工坊
10.產品通常只在品牌官網販售或異業結盟銷售
看完上述特徵後有沒有覺得
這套路跟社會上某些快速致富的模式相同
反正想要相信的人就會信
我還是乖乖當個普通錶迷
認為手錶跟人一樣
外表要光鮮亮麗花錢就可以了
但內心正直善良卻可得從小培養還要孺子可教
所以我還是寧願選擇內心善良的人做朋友
抄襲來的美貌
那 #duck不必
#精工錶 #盾牌5號 #Seiko5

Source: https://www.facebook.com/groups/1625928937602983/permalink/2112143272314878/
中肯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞