Affordable Watches 手錶討論區(21)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
不過好似成半年嘅事

btw 最近我買帶都冇加 tracking,但係又收到佢俾 tracking 我
咁搞笑
唉,等下啦
唔該巴打
G-Shock我都有幾隻 都聽講過真係軍人會鍾意揀G-Shock多啲
想揀軍錶係因為佢個錶面夠簡單
同時又顯示到星期日期
cwc, marathon, luminox, yema 都有石英款
Tracking嘅用途只係安心啲,一樣咁耐
我之前都要三星期先到
marathon 要小心,唔好以為佢係一般 41
Oris, rado, longines, hamilton
呢幾個牌子喺affordable 都係一線
有無邊間突出啲?
我唔係咩洗白大陸機芯,推大陸野。只想客觀同大家分享由一位mb玩家,去到入行接觸更多品牌以致生產既知識,同一位純手錶玩家知道既野好唔同。我亦都相信全行冇人會上網分享去講呢一類既野。

其實mb 我都算好早期玩起,baltic 隻st-19 chrono係真係好有穫氣,佢一開始出個陣,成日又壞又盛,又要ship返法國,我個陣同佢傾入貨其實好易,但我驚穫氣同after service麻煩就冇引入香港。因大陸機芯係香港做repair 其實最方便,佢要掛assemble in france 其實增加左自己好多無謂成本,但消費者對assemble in france係有信心d,但最終其實都係睇st-19隻芯穩唔穩定。我有聽過佢依家批st-19比 baltic startup時冇咁多問題,原因真係唔知。

當時我覺得Design得咁有美感,點解用st-19。但後期同d microbrand owner傾計,佢地根本冇得揀。如果要出雙眼chrono,一係轉用seiko vk64,一係用eta-2824 改, 一係拎seiko ne86, which is佢地mb startup根本冇可能做到,又要mechanical 又要門鑑低,mb首發賣太貴根本冇人理佢,配合返佢地個設計,只有st-19揀。所以佢出錶MOQ 就要只可以入定好多隻機芯做backup 替換做service,或者直接唔入。

同埋講起大陸機芯易不易壞,陀飛輪或者大陸芯等等,我係樓上都冇死撐話過咩大陸芯好可靠,唔易壞。我只係話microbrand用大陸機芯其實有原因,設計少好多限制,會見到更加多錶款,冇咁悶,亦都係一分錢一分貨既關係,個品牌只可以做好QC同after sales service去幫手執屎。

我舉個例,好透明咁講你地最討論隻陀飛輪,我諗9成人入面,包括我自己啦,買隻大陸陀飛輪同時自己都冇真係擁有過一隻瑞士dress watch design陀飛輪,即使你拎隻bregret係手,如果係flying tourbillon 結構,基本上太少支架橋去做支撐,當tool watch 粗戴少少已經撞到擺輪幼絲好易變形,就會有偷停/唔準問題,但因為根本冇人自己都玩緊瑞士製陀飛輪做比較,買得既都係想有cheap replacement過下癮,所以就認為佢隻機芯太廢唔碰撞得。我下面個段就會拎隻陀飛輪做例子通常係衰d乜。當然,某d廠,例如RM既陀飛輪,係可以俾你做運動同碰撞都唔驚就後話。

講下大陸機芯問題方面,有D野鋪頭/品牌都唔會知,得機芯廠佬先知。原來有時通常大陸機芯有問題,有部分係因為新出機芯,好多時鋼水 ratio 唔掂,有D齒易崩,幼金屬部件易斷。例如2019年waldhoff第一批陀飛輪,隻孔雀自動上鍊機芯支上鍊巴的,係後期先知條crown stem 好脆,因太幼,碳含量問題會易斷,其實係好on9,feedback返俾廠後期全部改良曬先冇事,呢d咁濕鳩既野我地作為介紹者都唔想見到,d機芯出完之後俾市場feedback 返轉頭,哦原來邊度有問題先改邊度,好撚白痴的。

咁我又以為全部大陸機芯都係要搵人trial and error,原來又另外有d機芯,例如一款係手上鍊大直徑ETA6498 Clone,fully decorated , 叫96A0,出左十幾年,係好撚穩定,正常使用接近唔會壞,原來就係前人trial and error既成果。

而大陸機芯廠,我係想分享佢地其實有能力造好機芯,部分係有原創能力,但原因係老翻技術令到佢地推到機芯質素抄足8-9成,當然就唔會係affordable watch,只會出現係假名錶市場度,我亦都強烈唔建議大家買假野抄款,亦都唔熟,因為我只玩mb,都係想支持原創性。

公道講 ETA-2824出左幾十年,有問題既位都慢慢修正左。 而我賣左七年錶,接觸好多mb,就算佢拎隻2824,或者SW200,唔知點解因為批次問題,例如2019-2020個期,大家有冇發現個期既SW200 成日壞,2016-2018 期個隻有批 miyota 石英chrono,又係好易壞,最撚垃圾係隻所謂瑞士芯STP1-11 ,打磨最靚但壞既機率超高,而當時機芯廠sell mb用, mb用完鋪家入貨,係冇人知咩事,用完先知feedback返STP1-11係on99。

講下批次方面: 有d MB會同機芯批發入定一批機芯,通常唔會直接同機芯廠拎。而批上批,有時價平,你又唔知批機芯會唔會放到痴油痴塵,你大批買入機芯,拎到上遊供應商,新鮮d既,已經先俾左勁多錢,但唔夠平價賣隻錶,就好容易同大牌子有比較,MB冇品牌冇人識,可能大家都係用A 機芯 mb賣4K,大牌子賣2K,但佢地拎貨成本完全唔同,大廠已經有曬economic of scale,作為消費者,當然有平買平,不過可能都要分多d attention去設計,最好唔好純以機芯 論錶價值。咁mb先有生存空間,大家多d野玩。

(順帶一提,我個人經驗出事率最低係:orient d機芯,無論orient star定orient 都好少出事,另一個就係junghans 自己qc過調堆eta機芯,接近0 問題。)
breguet"
潜水圈睇落好大,顯得錶面細,感覺怪怪哋
欣賞師兄理性分析
我哋一早話大陸芯易壞,佢今日先出聲,之前一直避重就輕,咁都叫理性分析?
想覆咪分享下,出聲又話今日先出聲,唔出聲又話唔出聲。同埋接觸機芯多左,知道多d知識,咪俾到更準確既判斷同埋更加多分享。分享又唔俾,又單單打打jer住曬,唔好咁肉酸啦。都唔知你做乜。
欣賞你咁好心機打大篇野
之前一早講大陸芯易壞呢個問題,你就叫人小心用,今日先講係機芯本身有問題,咁都叫單打你?

不嬲只係針對呢隻錶,唔係針對你,只係你堅持要為呢隻錶洗白

平時有人搵你有賣嘅錶,我都會叫人去你度,好心你唔好被害妄想症咁肉酸啦,都唔知你做乜。
有人咁on 9 ?
大把阿叔玩 nh35 話抵玩,mrg gs 過萬石英就不了
我由舊登起已經開post 介紹錶叫人唔好買大陸芯。 當初我都係新手,每日都係學習當中,咁我識多左錶,同多左人交流,一路對手錶既睇法調整,再分享一d 可能detail 少少,我咁多年遇到既經野總結出黎。 原來有d機芯係穩定,點修正,有咩注意位,我都係一路一路學習緊,同7年前果斷地大陸芯=垃圾好唔同,

機芯有唔同種類, 當然杯葛支那係個人取態,幫襯黃店去到幾盡都係個人選擇。但我都盡量客觀去分享所見所聞,例如其實有好多大陸陀飛輪/機芯既改良都係香港d鐘錶匠人有份去研發同設計,不過香港已經冇地方可以做生產等等故事,希望了解多d 再選擇入唔入手,講到咩幫大陸芯洗白唔洗白。

同埋 喂大佬我都只係分享下,一句咩今日先出聲。咁係咪唔出得聲 定係你有規定 我一定要幾多年前出聲,我7年前舊登開po 都講過大陸芯正垃圾,仲夠早未? 得閒想分享咪打多d, 或者識更多既野,如果係咁唔洗分享啦,好似有你講冇人講咁。
你鍾意啦,之前有人問你,你就叫人唔好粗用,今日就話呢度有問題,嗰度有問題

咁之後你鍾意點講都冇所謂啦,以後記得多啲嚟講吓大陸芯有咩問題,俾大家提防吓
其實講到底都係因為d大集團壟斷曬機芯市場姐,有得揀d mb都唔會特別走去買中國機芯啦,下下QC差又要返廠整或者要CS比d客屌,真係貪得意咩。我試過做過下功課想睇下如果買料整隻自動chrono要幾錢,唔好講話有無貨,其實就算有貨造出黎都搵唔到咩錢,仲要整隻無人識既mb chrono出黎,推marketing又要一大舊錢,其實除左大陸芯或者quartz sweep movement之外真係無咩選擇。呢行其實真係夕陽行業,咁既market底下仲肯去做錶既mb其實真係好難做好高risk,大家真係要珍惜d有心造錶既mb
都好中我喎
CW、咸仔、Seiko我都有,Furlan Marri都好有機會入

最尾呢隻都好靚,可惜
隻西瓜真係幾得意,可惜可惜

睇過nth watches老細響watchuseek分享chrono芯依樣嘢, 佢話一間知名度唔高嘅microbrand出機械Chrono其實好高風險

好多買mb嘅客都好在意價錢, 假若整粒sw500或者ne88個定價會貴好多, 已經少左批客, 唔少客會寧願買多兩隻大三針算心

然後平價芯嚟講, seagull比較多返修率, mechaquartz又畀人嫌唔係mechnical
好多廠出密機械chrono款最後賣得唔快cashflow有排都返唔到
寧願密密出大三針基本款算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞