Affordable Watches 手錶討論區(21)

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
等左成年 中間cancel過1次再買番
隻Arken終於出貨

我發誓唔會再買pre order野
有無人同我一樣
啲錶啱啱過左affordable少少
去隔離post又會變袋底泥
無處可share
我有一隻係咁嘅情況
我諗講到明差少少
又唔係成5/6萬
應該唔會負皮得好勁?
pre order 睇揀牌子,zelos 出貨好快

ks 就真係唔會再玩
我有d 舊裝都係咁,但都above 左20k 唔止一倍
搵日試吓貼
貼去隔離會無人理
Me too
唔好啦,大家保持隊形,唔好做壞規矩
支持321巴打開返個中價位錶PO
po完係度講
過去gchi你
中價都好闊,加上大家價值觀唔同,好難定既既
我話below廿萬算中價,但隨便一隻pp ap都過
唔駛limit大家啦,有靚錶大家開心share幾好
佢話喺度貼呀
po過隔離啦
都一樣姐
費事做壞規矩
大時大節就喺度開心吓
如果大家真係覺得有需要改 affordable watches 定義嘅話其實可以發起投票

最緊要大家互相尊重
其實2萬條線係要守架,講真上到5/6萬果d, 唔算真係好唔affordable, 但都真係要儲番咁上下錢先入得起

個重點唔係呢邊要提高個limit, 而係果邊d 所謂大芋d 心態啫
其實理論上果邊係錶就post得,頭post都講明平貴都可以分享,係慢慢變咗質啫
記得早幾個月討論過加少少,因為啲錶年年加
依家美金升到就嚟扯平返個加幅
新手追左兩三個po

點先叫做dress watch bambino?

想入手第一隻affordable 番工出街長戴係咪得Hamilton khaki field
我自己傾向條線最好可以截得住bb58 同aqua terra 呢類大廠入門錶既
廣義嚟講睇落斯斯文文已經算係
如果真係要仔細啲講都有啲條件嘅,例如40mm樓下、錶面設計一般比較簡單、皮帶為主⋯⋯等等
Bambino係其中一款affordable嘅dress watch,但除咗Bambino之外,$20,000樓下嘅dress watch多到有如恆河沙數,比較熱門嘅有Seiko Presage, 另外Orient Star, Citizen, Tissot, Hamilton 喺呢啲價位都有好多好唔錯嘅dress watch
Hamilton Khaki Field係一隻好好嘅Everyday watch,如果你想一錶走天涯都係一個唔錯嘅選擇
但我個人覺得佢應該歸類做Field watch,唔算係dress watch
一隻長戴嘅話潛會好啲
以一年買一隻錶,一個月人工為計
2022年香港入息中位數係20000
俾10% 浮動,頂盡22000。
當然計算唔夠精密,例如各年齡層收入不同、性別因素等
只能取一個大約數

但我覺得守住20000呢條線好d
太輕易加上去會有負面影響

至於你話post貴好多既,阻唔到你
不過很有機會食負評

最後,大家的討論氣氛也很重要
理性、尊重、欣賞、分享、鼓勵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞