良心AA 您問我答 34

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
其實唔會到而家都仲有打算置業既人
會覺得今次只加0.125%掛
絕大部份買得樓我諗心中都大概有預算今次合理估計成個周期加1厘吧
一定搭鐵 快好多 依家40分鐘到灣仔
發覺如果有心水地區新盤,但一直都無新盤推出,會等到成個傻仔咁
其實買得基本都心裡有數
今次唔加遲早會加
個加息週期有排未完
你等緊邊區?
係無咁大,岩追post見你打哂飛機
住得個邊 一定搭鐵架啦

可以考慮wetland 搭969
40年居屋樓齡未補地價,係咪變相要抬cash去買?
其實今年咁多新樓開賣,政府應該係驚買左新樓建期付款啲業主,到時上唔到會搞到集體撻訂😂
Marini 760萬買到兩房
其餘期數兩房好快跌入750萬內
好明顯係啦
都唔知d硬好開心d咩
未諗清楚就話要封盤加價
香港大學站附近有間40左右樓齡嘅屋,實用250尺度,眼鏡兩房間格,依加租左出去。
黎緊想自己搬番入去住,諗緊好唔好大執變做一房開放式廚房(單身同基本上都唔煮野食)
但驚呢一房開廚之後好難賣番出去
爸打有冇咩建議

1)大執變房開廚自住
2)細執保持番兩房間格
3)賣左佢樓換樓
你問AA既話一定答你3
另外兩個得裝修佬有錢賺
轉做一房間格會唔會吸引到另類市場好似年輕夫婦唔打算有小朋友
港島2分鐘到地鐵站先 4百萬左右
LM
維景?
幾時買樓都係抬Cash架啦
定係你想問賣?
如果你層居屋仲未可以響自由市場賣,咁你可以賣俾綠表客咪唔洗補錢(如果佢地仲對你層樓有興趣)
想拎去自由市場賣,咪先補地價 (不過呢D多數都係搵到實客先補
其實我覺得應該要掉返轉
要驚果班唔係今日簽約,兩年後收樓果班
今時今日大部分人做建期
佢地起碼仲有足夠時間部署

兩年前買入
今年年尾或下年年頭收樓果班應該驚D
好睇佢之後會唔會只係個別例子,其他業主企硬
定係後面所有放盤跟住劈價求出貨

如果係後者,咁就兵敗如山倒
首先要問清楚你自己,你會唔會打算響呢個單位長住先
中西區本身都唔太愁無租客,日日樓齡大難放,大不了留返黎長收租

如果你無乜經濟問題,仲有名可以買第二層
咁你可以考慮根據自己需要做返裝修

換樓唔係唔得,但你要考慮嘅係…換樓成本問題
每次換樓,雜費再平都要預最少廿幾萬(隨樓價遞增)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞