良心AA 您問我答 34

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
Free fight 賣貴左好多?
內園貴過上一期同第一張單
外園就keep 住

咁啲內園加加下就萬6
wetland 好d 定 one anal
16k又擺係到慢慢賣
維景灣畔有件中層3房套劈到一千有找
你問我,我就覺得兩個差唔多
將軍澳滅了
升得多跌得多,係咪都合理
但之後反彈,佢地會唔會都彈得快過d無咩跌的盤
既係都麻麻?
GoneGoneGone
其實響商業角度睇,一件產品嘅價值,係由人嘅供需創造出黎,佢值幾錢,係由人衡量佢值幾錢去定義

將軍澳呢D區之前明顯係升突左,你可以簡單考慮成果D係虛價,係俾人人為炒左上去
所以宜家跌會跌得急左,連帶炒突左果D嘔返出黎

但人嘅心理好奇怪,要創新高好難,但要去返以前口價相對容易
因為曾經做過呢口高價,所以好自然會聯想到,佢嘅價值可以去到呢個水位,響市好嘅時候,好易就會夾返上去
結果形成當炒地區,個價好易大上大落

當然,我上面講法嘅前提係件貨本質上質素對得住呢口價
如果佢之前炒到同九龍區差唔多價,咁就無可能上返去
因為同等價值,點解我仲要搬入將軍澳?
將軍澳區引到人入去,其中一個原因係佢貼近九龍區,而佢呎價有明顯折扣

(個人見解)
建築期付款會唔會到時估唔足價要補錢先借到按揭
兩個都有D致命缺點,只係睇錢份上當睇佢唔到
咁嘅預算住新樓,仲想點
規矩上有呢個可能性
但絕大部分情況下,銀行見唔差得遠都會照借足
你覺得TKO同邊到既價先至可比?
如果單純用地域計,我估日後嘅將軍澳可能會同錦上路差唔多 (純估)
差好遠下話
我將將南同佢拍埋比
大家都係市區推出一格
頭十幾年可能會同級/低錦上路半級?(估)

始終大西北會係日後重點發展方向
過多十幾年,應該到時錦上路就會放甩
除非你話北都會有加乘
如果唔係 其實TKO去港島方便過錦上路好多既
我意思係調返轉,九龍港島人心目中綿上路係啲鳥不生蛋,鄉黑牛屎佬盤踞嘅地方

你話啲咩開發大西北,過多十幾年,我唔知啦我講而家
我就係計埋呢樣野
頭十年應該差唔多定位

十年後將南都舊埋
重心北移,到時就尾燈都見唔到

(如果北都真係實行
講多小小
宜家住嘅角度當然無得講啦
不過宜家錦上路柏瓏果D賣得咁貴,其實都係睇中佢個日後潛力,唔通宜家個居住環境對得住呢口價咩
相信係下一個Yoho
cbd 明日大愚
陣間大陸換人/換政策,跟住又棄又畫個新大餅
依家啟德啲規劃都一pat屎咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞