良心AA 您問我答 34

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
都會駅癲D
放租回報,實質點計?

又agnet fee, 出租稅? thanks
其實防守力強姐係少成交,業主唔憂賣
掉返轉升市班業主一樣唔憂賣所以會升得慢
呢一大堆相鄰供應人踩人一定好好睇
呢個數其實人人把呎唔同
有D人為左方便計同易睇,直接用年租金除樓價x100%就算
之後會備注講返未計差餉管理費
但又好現實咁講,好多時呢D一單半單未必會咁易引到人恐慌性拋售,除非個市突然間出現一個重磅負面消息
咁個市就會由呢一間劈價成交做起點,繼續碌落山
係,就算出面世界末日都唔關佢地事
我講得唔清楚🥲,我指的是市面上有啲未補地價的居屋,成40年樓齡,咁係咪上唔到會?唔似好似其他補左地價,或者私人樓咁借到30年。
唔關事架,你可以當普通私樓咁做按揭
未補地價喎 唔識唔好鳩up
未補地價而又過左30年政苦擔保期 銀行都照做按揭 不過一律比4成首期
近排睇埋馬鞍山啲樓
想問銀湖同迎海會唔會升得起
想問如果而家個agent跟得唔好,轉比同一間行另一個agent跟洗唔洗通知前agent
新agent話唔洗理佢,要求既野好快都傾好
普通私樓咪30年按揭囉
佢上面問按揭年期喎

年期長短係睇樓齡姐嘛
我有理解錯?
未來發展商想重點大搞14鄉,咁多多少少會有D幫助嘅
岩岩Google左下

未補地價居屋臨近 / 已過擔保期,對按揭成數及年期有影響嗎?

補地價之前,如居屋臨近甚至已過政府擔保期,銀行便有機會拒批為期25年的綠表9成半或白表9成。對於綠表買家或白居二買家(兩類皆為首置人士)來說,所需首期或日後需補差價的風險亦有所增加。

•樓齡19年至30年:銀行會以居屋餘下擔保期,來衡量可批的按揭成數和供款年期。一般擔保期越短,供款年期會相應遞減,引至每月還款金額增加,買家有機會負擔不起而影響按揭成數,最終可能降至6成按揭或以下,買家便要支付較多的首期。
•樓齡30年或以上:只有部份銀行提供6成或以下按揭,並需證明買家有足夠的還款能力,就像私樓一樣需要通過銀行壓力測試,並且不接受加擔保人,規限較多。

補地價之後,由於單位在公開市場放售,公開市場買家需通過壓力測試和購買按揭保險,故此即使居屋臨近甚至已過政府擔保期亦不受影響。

我諗呢段應該可以解答到上面位巴打嘅問題
Sorry 更正返
如果你係未補地價
最長25年 首期4成 要壓測
aa琴日打嚟轟炸我
叫我趁未加第二/三次息就好入市
Um…加息後,壓測入閘難度會增加小小
宜家早入場可以較容易過壓測
邏輯上無錯

但宜家個市幾時先轉向無人知
如果再加息,其實只會對樓價有負面影響
除非你撞到件貨好筍,最少平市價幾%以上
咁你仲可以考慮接唔接刀
否則其實真係唔洗咁急入貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞