良心AA 您問我答 34

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
淡友:本地大地產商睇淡香港前景

不嬲任你演繹
其實已經日日有北水托住
唔托既話邊度仲守到萬7
根本呢個就係Open Question
不過應該好快有人會放大黎講
巴打最近個市咁開到單嗎
有做到D急走大劈價盤
豐衣足食講唔上,但餓唔死囉
有幾多人真係會信通關後樓市會向好?
我,北水等緊衝落黎買樓
一通關升200%,衝爆港樓
我既諗法係宜家樓股雙殺
商界地產界又日日屌鬼,睇姓施果件
用庫房救股既可行做法又少又高成本
唔剌激樓市又影響賣地表現
用簡單手法剌激一下樓市 對政府黎講成本就最低
我估施政報告應該係會出D招黎救樓市,不過唔知佢會點玩
Agent 打黎話就通關, 叫我有心水就下膽還價試, 唔係之後業主就封盤了
手頭有3.5m cash
本來諗住年中入市買3房,然後見到市跌諗住等等
而家愈等愈恐慌先唔好講大陸幾時通關,似乎通關都搞唔掂. 施政報告出再多招都抵消唔到黎緊一年經濟衰退

借盡9.6m應該點部署?幾時係入市訊號?
你咪即管還口蟹價俾佢,睇下有無驚喜
施政報告前,睇下有無機會撞到大劈價急走
無就等下,最少都等到施政報告後,睇下咩環境再部署
點解要救市其實唔係跌左好多..
我睇左一排樓開始唔明咩叫扑傻瓜盤
就算業主心態弱肯蝕讓,佢收票簽名之前班aa 會鋪天蓋地咁帶人上嚟睇樓睇下有冇人肯俾多啲反而一開始make offer果條友唔一定成。

調返轉如果買家出高左,業主就當正你傻瓜

所以成交得嘅應該係市價
點先係typical 扑傻瓜?
個下行趨勢一旦成左形,到時神仙難救呀
有人出高價咪俾佢囉,你話俾多一兩萬當誠意就無乜所謂
有人出高三十,你仲同佢鬥Bid?
宜家呢D市有人肯出價都已經好好,仲要有人同你爭價?
響市旺嘅時候,我信有咁嘅情況出現
但宜家個市差到咁,我就覺得大機會係行家作左個客出黎,目的在於浪價
你啱
之前有兩個aa 話收左 1180,1230票
結果兩間分別成左1150,1210
佢哋都係志在釣個出高廿幾萬嘅買家
其實點劈法?我個AA話唔低過估價一成好難放
40路單橦?
點解你會信通關後會升
半新
個市愈跌愈急
再唔救真係free fall都有份
希望今次報告有料到
見大家咁多expectation, 如果到時冇料到, 咁咪只會跌得仲快
無計 個勢真係跌緊

而家係債股匯樓咩都跌

有希望好過無希望
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞