良心AA 您問我答 34

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
SPY成份股都係美國公司
之前恒指都係
但而家恒指一堆中概股
下季推地建5900伙 逾半近鐵路
大家點睇?
想問吓樓主點睇瓏門
雖然話係鐵路上蓋
但要兜哂大西北先出到荃灣
坐車又驚屯公塞車
屯門區龍頭屋苑
在投資角度,我唔覺得呢個地點需要擔心

但你自己接唔接受到個地點係一個問題
你上面講嘅係呢個區份嘅缺點
呢個係鐵一般事實
係要吸呢D盤吸引返D購買力出黎
唔係的話唔通靠跑道?
股民急賣君傲灣套現!三房狠劈33%沽見3年低

買左樓既一樣可以買股票
買到要賣樓
買完樓仲有閒錢先玩咁大 搞到要補倉姐
自問窮撚買完無咁多錢 買下穩陣既收息股/擺下ML都仲有既
有D人係無乜閒錢,所以先會做高槓桿孖展
搏佢刀仔鋸大樹

點知唔單止輸左把刀仔,仲要賣樓保命
去睇定樓先,睇下啲盤走得快唔快,有冇啲啱心水嘅好快比人搶,或者會唔會盤愈嚟愈多愈嚟愈平,咁可以估到個市而家咩情況。
睇示範單位係咪自己沖入去就ok 定要agent帶
認真想請教 應該要點做
其實自己衝上去都得,不過會有好多Agent埋黎死纏爛打
求其搵個Agent帶,可以令你小好多麻煩
想問吓樓主仲有無其他屋苑好似駿景園咁

1. 10分鐘左右行到港鐵站 車位仲要都幾平
2. 環境清靜 唔雜 附近無乜公屋居屋 同埋啲樓起得唔密 幾舒服
3. 呎價平 13k有交易
4. 樓齡唔算舊 20年左右
5. 樓下有基本配套 超市 24小時7仔 餐廳 酒樓 萬寧 過銀禧仲有個街市仔
6. 唔計塞車 渣車基本上半個鐘左右去到香港9成地方

利申 非駿景園打手 唔喺好中意佢喺車廠上蓋
雖然自住一流 但無乜投資價值 所以都想了解多啲其他屋苑先
映灣園算唔算?
想問下聚康山莊建唔建議入手,有冇咩屋苑問題/伏位要留意?
小心望墳,一定要日頭睇樓

個位去西鐵站比較閪,配套全部要入富泰邨

其他都係大路新鴻基野,保養ok
東涌好似無火炭咁方便
細單位既話灝景灣應該比較似
但駿景大單位又特別低水
可能要東涌個堆大單位
其實駿景都已經27年
不過真係keep到質素
聚康我諗最大比較點都係同疊欣比

聚康我諗最大賣點係新D,望落Grand D
但除此之外,我覺得其他位都係麻麻地

聚康景觀一係望密樓景,一係望Ling U方向(但有墳)
同埋隔離對正公屋
交通又無疊欣咁方便

不過疊欣要注意極樂寺方向
咁嘅價位,我真係只諗到東涌
知唔知灝景灣質素如何
好擔心誠哥樓
近兆康站果堆有咩二手私樓推介?
我自己個人較中意疊欣
當然,只係個人選擇,不可作准
建議兩個屋苑都係望下,自己做比較
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞