良心AA 您問我答 34

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
唔洗咁耐,12月就會樓價再跌啦
有無咁平
有成交再講啦
青衣翠怡 440實呎還到520萬 抵唔抵
唔明你問題,可否講多小小?
想知個按揭利率係用咩%去計架?
WSB第3張價單出左
果個價係咪已經折左?
萬一二應該係假價黎
但我知有D貨係可以下試14K
出左
A1 B1 折實
係睇你拎幾多首期出黎
17~18K一呎
大P細p係睇完邊間銀行做
每一間可能會有輕微出入,最好個別問返銀行職員,或者直至搵按揭轉介拎報價
你睇左地花單位?
正常應該14-15左喎
想問下查冊見到係2個人joint tenant
但其中一位早幾個月過左身

但奇怪係份查冊上好似見唔到有死亡紀錄?
另外有睇過業主比既死亡証 見到死亡地點係醫院(老人家)

想請教買既時候有咩要注意?
會唔會影響按揭?因為佢咁樣變咗簽臨約嗰陣,只會有一位業主嘅簽名
以前好似係話2.5定3%去睇波叔plan
依家係咪要去睇按揭到直接問冇一個fix嘅數架?
你意思係完全唔睇壓測果隻定息按揭?
果隻真係要問銀行,因為連銀行都唔係間間肯做
真係要佢地先答到你
我係想睇波叔plan去估返自己大概可以買到幾多
但呢排加左息
之前自己做評估個數會唔會有好大分別?
咁代表佢地仲未將份死亡證註上填土廳,所以你睇Land search唔見紀錄
因為Joint tenant係長命契,如果其中一個死左,另一個人會直接繼承佢嘅業權份數,如果show到業主真係已經過身,你可以到時連埋果個已故業主嘅死亡證俾埋律師樓
佢地會幫你處理
宜家應該各大按揭計算機更新緊,等幾日,到時可以計到
明白
姐係話簽臨約前最緊要見到張死亡證,確認另一位業主過左身。

簽完之後一定要搵已有業主拎埋張死亡證去搵銀行做按揭?
必須要見到張死亡證,同埋呢D情況因為你未必可以真係即時證明到死亡證真偽,所以記得記得記得訂金抬頭寫律師樓,等佢地幫你hold住舊錢,由律師樓去查證文件真偽,就算份野係假,都仲有律師樓守住道防線

到時有咩文件都掉曬俾銀行,佢地會處理
唔該晒師兄
另外想問下 見張死亡證標左死亡地點係醫院(老人家)
銀行估價亦估足 係咪冇兇宅問題?

主要驚以後如果賣樓 下一手查冊會見到業主死亡紀錄當兇宅
響呢件事上,死亡證寫面寫明響醫院走
“理論上””邏輯上””響大眾認知層面上”,呢個單位就唔屬於兇宅
(當然事實上,件事就會有可商榷餘地,因為只要果位先人唔係響屋入面自殺或被發現時死左好耐,只要送出去屋企門口前仲未斷氣,其實都唔會被歸類屋內死亡)

通常我自己嘅做法,係會叫個業主出示份死亡證黎睇下,睇下佢係咩原因死亡(死亡證有寫,如果係自然生老病死,咁當然無問題)

之後如無意外的話,舊業主果邊嘅律師樓會將份死亡證補註返上填土廳,日後下手買家都會見到
不過呢D情況下,普遍大部分買家都會接受(尤其是仲要隔左一浸)
我囉比左130萬
係咪撻訂仲抵
你買左邊度?
星凱
果時未岀波叔plan
焗住買1000萬以下二房
買完就岀 黑到無朋友
點會撻訂抵 條數點計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞