良心AA 您問我答 34

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
如果target第2層樓果d
應該會少好多計到咁盡?
1厘有咩用
喺大陸申請過去同喺香港申請過去唔同的
expectations management姐,話俾大家知政府always be with 樓市
實際只係幫左班想上車客,投資客點會care壓測,佢地care ssd。
主要係放訊息畀市場知道會托市,等大家對10月施政報告有啲期待
但如果到時冇料到就仆街
我覺得原意係保護買新樓果班姐
一陣加加吓P爆壓測銀行唔批按揭被迫撻訂
呢堆苦主會大大影響買樓花既信心

讀名校嘅只係少數
岩岩同按揭部嘅同事傾過
大致上同你地講解下新壓測措拖,其實目標群眾係邊班

首先,要記住一條鐵律
收入必須高於供款一倍 (呢個係非常大嘅重點)

如果你本身收入已經係響壓測下計埋爆壓測,岩岩好踩線夠50%入閘,其實呢個措施對你完全無幫助
因為即使係佢壓測由加3%變2%,其實對你都無影響,因為佢個數再減低,都唔可以令你改變到上面所講嘅定律
要令入閘容易左,除非佢真係減息

今次措施主要受惠果班,係唔洗做高成數,本身唔受到收入高於供款一倍嘅人,例如只做五成按揭嘅人,佢地個入閘門欖會低左

但今次措拖會有一班人另類受惠嘅人
就係供款收入比例去到59%Marginal Fail嘅人,佢地本身要俾多10%按保上會,變成宜家唔爆壓測,慳返10%保費
不過呢班應該係少數

結論 幫助又好似無想像中咁大
樓主你睇淡係唔得嫁
樓市要gogogo
業主要即刻封盤加價
齊心就事成
樓主點睇今期one one? 值得入手?諗緊上唔上車好
上車點解唔買現樓?樓花要賭喎
係,本身首置都係可以爆壓測,俾多6%保費就ok
我無明確好淡定向,純粹客觀分析
佢係會對準買家申請按揭有一定幫助
但果個幫助又無想像中咁大
咁如果加擔保人 收入一半係計業主同擔保人總和定淨係計業主
個價唔算特別平,不過勝在可以用低Lumpsum住到新樓
睇你自己對於新樓有無追求
如果唔介意舊,我會寧願渣住呢筆錢去姦情軒扑傻瓜
當然會計埋擔保人啦
最少要跌多2成 叫佢發少下夢跌到咁個經濟好大獲 工都冇
但我都係目標5球內一房
咁佢個預算係響你射程範圍嘅
真 自住更加係
靚貨 住得開心 自然心理壓力細啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞