究竟一個拍左八年拖但最後散左既人係咩感覺

455 回覆
321 Like 15 Dislike
呢個真!
唔好下下都覺得人哋會好了解自己
同埋人係會變
所以溝通真係好緊要
有無人散左之後會做賽後檢討?
下個做得更好
因乜事離婚?
如果一個想生仔 一個唔想會點
唔止唔開心既野會諗起都ex都係咁,連同第二個有互動既時候都會諗,點解同呢個可以相處同出到街,同ex就要收皮(未係情侶關係)
加上香港地咁細,可以做既活動有限,變相同第二個出去多多少少都有同ex既回憶
補充下,不過知道自己想要咩就好中既
Siu4
Same here,我有keep住見counsellor,挖返自己最deep down既野出嚟, 試下解決左呢啲遺憾,日子總要過,俾個hug你
真 女死女還在 無謂為顆樹放棄成個森林
呢樣我同意
以前提出果陣佢一喊就變左你係衰人
玩多幾次都費事再講,唔提出唔代表個問題已經解決。
當個波要爆的時候,佢就傷心到癲話會反醒。
當你失望到極點的時候,對方先話改就已經太遲。

我覺得拍得耐唔等於了解對方,分手後的傷心我覺得更多係唔甘心,無左個人陪。
生活無左對方係可以,只係重訪舊地/重遇舊事的回憶會隱隱作痛。只係取決於你點對待呢段回憶,接受/隱藏/強迫忘記都係自己的選擇,
所謂分手後的痛,我覺得更多係自己唔放過自己的二次傷害
回憶會
但諗點解同Ex收皮就從來唔會

如果你係未放低就唔好識新人住啦
我反而唔覺得係紙的問題
上一段感情一定會有影響,
對ex果陣我會覺得結婚係責任,一路都想逃避
反而散左之後就會覺得無所謂,
呢刻鐘意就結啦,做左起碼唔會後悔
諗點解同ex收皮其實我係捉住左自己唔放過自己,放唔低份內疚,理性上知道同佢已經無可能

至於識到呢個人只係機緣巧合,無咁快諗拍拖,當係識新朋友
強烈建議你見counsellor,見完會對自己認識多左,當然你會預住每次見講返啲往事都會喊
唔洗理佢啦,講得出呢啲野代表佢戇撚鳩
分手or離婚
做咗都可以後悔
我有少少想生 對方完全唔想生

我其實只係有少少興趣生 同埋我覺得將來老個時會後悔唔生 但我都覺得生完好多野煩同埋會影響到相方感情 所以好矛盾
覺得老個時會後悔唔生所以想養兒陪老?
點同 依家係間餐廳仲喺度 不過唔做你生意
我嬲嬲地燒埋間餐廳添呀
我覺得價值觀唔同好難解決,仲要係呢啲人生大事

我覺得除非有一方願意因為愛而讓步,如果唔係將來有機會攞出嚟嘈
唔係養兒陪/防老 只係怕將來好似miss左d 野咁

好似d人覺得人一世物一世都想去大攪一次婚禮呀 或者要跳笨豬跳呢d bucket list咁上下既野
hug hug
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞