究竟一個拍左八年拖但最後散左既人係咩感覺

455 回覆
321 Like 15 Dislike
睇完大家講既野 心情好似好返少少
唔明點解拍左咁多年會搞成咁
可能自己太理所當然 可能自己唔知咩係愛人
以為拍緊拖 有所謂承諾就可以為所欲為 想咪改下就下 唔想就逃避 反正唔會無左佢
普遍睇大家都用左好多時間move on 真係好難架 又恨又痛又自責又後悔 好多種唔好既感覺堆埋一齊 真係好辛苦

安慰一個人最有效係同理心 feeling we are connected 令對方有種 ohh你地都感受過 I am not alone既感覺 多謝你地 我好返啲啲

誰對誰錯 淡又好 性格不合又好 出軌又好 金錢將來問題都好 希望大家放眼世界 世界好大唔係只有愛情
等佢生性等左十八年
等極都等唔到 仲係細路甘樣唔理將來
唔通退休生活打算一齊執紙皮?
諗住下年移民 長痛不如短痛
斬立決
我只係想平靜地過日子
趁一個nothing to lose真係好移
移民呢個野真係唔知拆散幾多對
人生幾多個十年
最寶貴既時間都比曬佢
然後都係行唔落去
可能無預未來有你啫
so9sad
人地最寶貴既時間都比左你呀
開心過咪算
唔係咁易呀葉師傅 我係一齊5年, 過左外國一年之後分手 一句講曬就係佢本身性格未玩夠 其實有跡可尋 又話想27,28 結婚生仔 之後又話生左仔好似邊度都去唔到 而加一枝公起外國唔知點搞, 又唔想放棄, 始終唔係咁易過到黎

最大問題係朋友圈係同一個圈,好難避免唔見, 過左差唔多一個月, 大家變番朋友以上情侶以下,會互相問意見, 但我內心始終唔想做朋友, 知道自己仲愛佢.想一齊

諗深一層, 知佢係咩性格就算之前結婚, 遲早有一日都係分手, 我同佢性格又兩極, 佢終意塞爆schedule, 我星期六日想chill, 或者一開始就錯曬, 最錯係冇早啲分手, 仲要一齊左5年過埋外國 想知再講, 求屌醒
呢啲家庭壓力多數係女方有,掉轉係男方就理所當然要carry 另一半
慘撚得過 突然話冇feel 又話你唔上進
明明自己已經努力儲錢結婚 之後又話未達到佢要求
女人有時候真係好撚麻煩
好多時係因為了解而分開
去到一個位唔再係遷就
而係改變到冇咗本身嘅自己
改變得多啲果方可能會覺得對方唔夠愛自己
改變得少啲果方其實都可能已經好努力
後來再開始新關係會擺「啱唔啱」行先
而唔敢再擺「有幾鍾意」行先
屌你好撚中 改變到無咗自己
對方不斷為我改變踏入我嘅世界
反之我無好好進入到佢嘅世界
令到佢好似我 但佢無咗自己
好快跌到8k
冇專登去忘記既 係時間愈耐 好似就唔記得以前既野
藉口嚟嘅啫
以前同學, 無聯絡了
佢同個大學識既女朋友分手
5年幾既感情
具體原因: 不詳
淨係知條女之後做左空姐

之後唔知網上識到條女
條女幾靚好大波
我朋友咁岩, 老豆比錢比首期, 買左樓
1年後結婚
睇得佢係開心既, 條女都開心

所以感情既投入, 會隨著你投入另一個而忘記
仲有性生活開心, 好多矛盾同唔開心會消失
重有, 好重要係, 有車有樓, 真係風平浪靜, 生活美滿. 現實就係咁殘酷
感情會隨時間淡
你再喜歡一樣野, 都好快厭
人性係咁
所以多數到咁上下就要結婚生B, 先走到下一步
有家庭有細路, 就算雙方不滿, 都會忍一忍, 除左真係嚴重到頂唔順對方
然後細路大埋, 雙方都老, 想出去搵過另一個都無能力
然後咁就一世
好多女人都想結婚生b
呢個問題始終面對
如果有車有樓, 我敢講, 9成問題會解決
然後其中一方忍下另一方d小問題, 就無問題
你地唔明白人性和人性既傾向
到咁上下, 唔結就易散
多數到某個年份, 就雙方都淡
如果唔結婚生b, 就好易散
有b, 雙方都會忍一忍對方.
因為有科學研究過, 話要一對男女真係完全夾對方, 概率係極低. 多數因為細路關係, 遷就
然後細路大埋
二個都老, 咁就一世
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞