究竟一個拍左八年拖但最後散左既人係咩感覺

455 回覆
321 Like 15 Dislike
我同佢曾經都估到會到時間屋點其他野會嘈
但佢一句分手KO
天崩地裂 山搖地動嘅感覺
一齊咁耐對方已經係一種信仰又或者心靈嘅力量
你講得啱
我曾經做過提出問題嘅角色
但對方無打算面對問題,仲解決埋提出問題嘅人
九年 咪一鳩樣
係呀
分手之後去朋友gathering, 朋友問男友唔嚟嘅?
個心拿住咁同人講我哋分咗手,一邊要扮平靜扮無嘢,又要忍住眼淚唔好流落嚟
朋友聽到之後嗰陣錯愕同deadair,我到依家都記得
佢哋問點解,我完全講唔出口
sad but true
所以已有心理準備以後自己一個算了
真心問,有咩counselor可以見,唔知點搵
或者咩counselor 可以幫到兩個人既感情問題?
婚前輔導班個d?
其實亦可以係女嘅唔睇錢,而係個男人睇錢
最後都係出問題
呢d就係現實野,去到有d位係無得compromise
一係生一係唔生,一係結一係唔結
一定有個人會做犧牲
人生去多好多位要做d現實野,唔關拍左幾多年或結左婚未事
"生命中突然出現咗一個人
一個你一見鐘情既人"
咪即係新鮮感作怪囉
講咁多做乜
拍咗6年分手
記得個時佢啲frd話好羨慕佢拍到咁耐
但冇人知我忍佢忍得幾辛苦
後尾分咗手佢想追返我
我冇應承佢不過係完全唔想再拍拖
覺得同邊個拍拖個結果都一樣
叫佢食屎吧
記得唔好心軟返轉頭
講到soul mate 點解散
坊間好多counsellor,Google搵吓都大把,你揀岩可以打去講吓自己嘅情況
初步了解之後會安排見面,你可以兩個人一齊去見,兩個人分開見同一個counsellor或者你一個去見
到時有咩煩惱你就同佢講

不過岩唔岩呢啲好個人,同埋要有效唔好expect見幾次就有料到,講緊都要長時間
又真係未諗過結婚
又或者係當你仲係細個既時候好難諗結婚
即係你啱啱拍
所有野都好美好
十零歲大家淨係識拍拖
你問我個腦去到幾多歲先識諗「到底結婚係點」
我好撚坦白講要去到23 24歲
彼時已經拍咗八年拖
若果你問點解唔早啲諗
因為人生個階段未去到你係咪唔會諗
未行到出社會 未有現實既考慮
或者你會覺得啲「突然間發現」係on9
我都覺得好戇鳩 點解唔早啲見到
定係大家出到黎社會做野有價值觀開始改變
舉個例
去7仔買野 人地找多咗錢
佢會袋埋唔拎番比人 我就會問點解你唔還番啲錢比人
佢就會答我點解要比番佢 佢自己找錯錢
但係呢樣野 真係以前冇出現過
我好撚記得呢件事係因為呢件事令到我諗 我以後個細路係咪要咁樣既爸爸
我仲記得因為咁我同佢爭論咗好耐誠實同人格既問題
佢仲鬧我係咪傻 有錢就袋好

你唔可以話我拖咗好多年
因為中間其實係相愛過又點能算拖?
有時有一刻退後一步望清楚呢個人係咪適合你
可能個答案未必咁肯定
其實佢一直都explore緊一個更加啱自己心水嘅人
想問下大家
如果拍左10年 up 但男無提過任何關於將來既planning 你地覺得點解
但大家相處舒服 咩都會講
我覺得係男方唔想結婚

我覺得好睇你接唔接受到唔結婚一直長跑落去,如果ok既話其實無問題

同埋我覺得好睇大家收入係咪穩定,如果係既話你地一直咁落去都ok,因為無話邊套價值觀先岩你地
係咪想像到同你生活會點
又唔係
但真係一句分手咁樣同我講
之前有講過我有時諗返起真係扯火
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞