究竟一個拍左八年拖但最後散左既人係咩感覺

455 回覆
321 Like 15 Dislike
點解可以仲有咁嘅諗法
拍左咁多年 你應該都唔係細
咁你都知佢係100%唔生 你想做要生仔果20%咪分手搵第二個生
如果你已經決定左點都唔會分手 即係你已經放棄果20%
你而家未放棄即係你都仲係有想分手去搵第二個人生嘅心
好心你咁大個人諗清楚呢樣野
唔好第時放到7老80向度怨佢
我識人都係拍左八九年拖
男好想生,但女身體問題好難生到
最後分左手(呢個唔係主因但都好重要)
之後男結左婚,女未(兩個都三中)
男都係唔會生
其實有時都係緣份,你果刻執著既野
對方俾唔到你,可能就係兩個人止步之時
唔一定最後結果係點,你同佢分左手
可能最後都係唔會生仔,只係到左果刻你地真係行唔到落去
唔分既話,去到某個位去埋怨對方(生/唔生)
就一世都會有野銀住銀住
就係想結但佢完全無任何承諾比過我
我唔知代表咩

依家好想del 個ig
拍左咁耐
到左呢啲年紀
見到ig 啲人唔係求婚 就係擺酒 去飲
心酸
咁就要拎出嚟傾下啦,如果一個想一個唔想,好大機會分手收場,幾愛都係咁話
我係過來人
btw你都應該接近3字/3字頭?
消防都係前線人員
三年前有傾過 最後不了了知
我選擇接受佢嘅方向

原來到最後我都係有芥蒂
我其實accept唔到
但當身邊既人 每次見你 都問同一條問題
真係覺得好煩

接近3字
個人意見,搵counselor/婚姻輔導之類既專業人士幫手傾,真係無共識既我諗得返分手呢條路
佢提出左分手💔 我共識左
我唔知係唔捨得
定真係愛佢
真係好難受

但佢話已經無哂愛
直接問啦既然咩都會講
唔好等
我講既野未必岩,但我都係過來人可以講下
佢可能係對結婚無概念/愛你但未夠衝破去到結婚呢個關口

至於你既感受方面,我覺得咁多年感情,有唔捨得、唔習慣呢啲都好正常,但我會話你地喺結婚呢樣野上面唔同步,幾有愛都無用
我同你一樣10年up分手
問左
大家無共識
我其實都覺得係
所以我唔應該再自欺欺人 3年都過咗
都比足時間

你用左幾耐時間move on
你講分手?
抵死 on9先拍拖
無哂愛……
十幾年點都已經係最親嘅人啦
點解要咁
唔係我講分手,我係同ex去見counsellor之後發現唔同步,再發生咗好多事佢講分手

未算正式move on,理性上接受咗已經唔可以同佢再行落去,但感性上仲會有遺憾
唉 加油
我知真係好難受同好多遺憾
大家咁話啦,加油
呢啲難受同遺憾都只可以慢慢釋放同接受
但我拖著軀殼 發現沿途尋找的快樂
仍系於你肩膊 或是其實在等我捨割
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞