究竟一個拍左八年拖但最後散左既人係咩感覺

455 回覆
321 Like 15 Dislike
莫講話愛情,親情或者友情,人個心一變,過去所經歷嘅嘢會乜都唔記得,連陌生人都不如,所以唯一唔會傷害到自己既人係自己~
唉…都係學習…
自己盡咗力已經夠….又或者咁講,有啲野勉強無幸福
愛情可以帶比你一時快樂,亦都可以令到你遍體鱗傷…….
吊厭左 咪換下女
人大左 甩左拖之後對愛既睇法都唔同左

想搵個相處到 多過真係愛
又無話廢唔廢,認清楚自己真係需要人地幫助某程度都係叫瞭解返自己
最緊要行得返出黎就OK
兩者冇衝突既
長遠計終身伴侶其實就係生活上既拍檔
當然相處到係好重要
但冇愛情就同一般room mate冇分別
咁又唔得
on9仲要一啲罪惡感都可以冇
講到自己都心甘命抵拋棄青春咁款
你以前從來冇諗過將來同佢結婚你o唔ok?定煮到埋嚟先開始諗?
你真係咁care你嘅「青春」洗撚去到依家先開始諗咩
所謂嘅突然真係咁突然?定你一路心諗平安無事佢又對你好,冇必要改變先唔去諗?

拍長拖分手可以好多原因 未必一定係有一方錯
但睇到你依個咁「突然間發現」嘅濕鳩理由就知你就一定係拖鳩住人嘅仆街
我個ex係

利申:拍左7年幾
見到啲拍長拖後來開始淡而分手嘅都叫明白,有時變咗心依啲畢竟冇得控制

但見到你依啲將拍長拖一早應該會諗定嘅嘢拖撚到臨尾先開始諗,然後再「突然突然」,知錯後悔都ok,但就咪撚講到自己咁無辜啦依家係你欠咗人呀。人地青春一路比咗個唔愛佢,冇諗過要同佢一生一世嘅人,唔好走嚟同自己相提並論啦
出軌又好被出軌又好,都肯定係段關係出現問題
我自己都係被人傷害過,但望返轉頭我都唔會話自己無任何責任
當然大部分人會覺得無論發生咩事都好,出現問題應該係諗辦法去解決而唔係遇上新歡就離棄舊愛,不過段段感情唔同啦我地都唔可以去judge你既決定,始終條路自己揀

反而我都好理解你話“提出分手一刻雖然好抱歉,但係卻係前所未有既輕鬆”
如果會有咁樣既體會的話,早少少離開都係對大家都好,特別係對你自己
希望你唔好背負咁大既内疚,同現任好好地行落去咁先對得起你當初個決定
佢講得出 「輕鬆」邊會內疚
以前愛得太深,而家我都唔敢太投入
但另一半又好投入,有時我都不知所措
現實會給你清醒
最常發生麵飽同水 只能擇其一
一係相見好同住難 過唔到人世
個啲咩突然對你冇FEEL 唔再愛你
係真話 人到左某個階段需要都唔同
你俾唔到=分手/離婚
我個個又係咁
講都唔講就講分手兩隻字
有時諗返都嬲嬲地
一齊左三年
我明明一諂嘅時候一路都將d問題拎出黎講,但佢一講就避
不斷避到有刻連我都覺得算啦,我都廢事再煩
到有一日都發現無辦法一齊落去講分手
換黎嘅係兩句「點解咁突然」「點解有問題唔解決」

被飛手個位成日都會諗住自己最無辜
會覺得點解咁就可以隨便分手 點解有問題唔解決blah blah blah

其實好多時只係佢從來無係對方角度諗過,無考慮過對方先會覺得「分得突然」
講緊一齊以年計,真心唔覺得分手會係個隨便嘅決定
根本所有野都有跡可尋
會分手都莫過於被分手個位嘅忽略,同講分手個位嘅心死
我係超過10年而分手感覺個心有一忽已經掏空咗
有識到人未係情侶關係,會識點同女仔相處,但有時靜落嚟會覺得百感交雜,理性上接受咗同ex行唔到落去,感性上覺得好遺憾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞