究竟一個拍左八年拖但最後散左既人係咩感覺

455 回覆
321 Like 15 Dislike
其實愛係chemcial
科學有研究過, 所以"愛"其實係一種化學物劑
幫助繁殖下一代
好似2定3年就會慢慢消失
每一段感情 一開始一定充滿住愛
幾年慢慢過去
之後係咪一定慢慢消失?
我依家好猶豫 會覺得每一段關係 都會走到最後 無愛既地步
唔敢再相信世間有愛
上面答左你
繁殖下一代
係種Chemcial既目的

所以有細路
除非真係到極嚴重地步, 唔係雙方都忍
人與人之間好多唔同, 有科學研究過(真係有人諗過男女關係, 研究過呢個題目), 根本男女之間, 好多衝突同唔相同之處, 要完全配合, 我記得個機會率好低

所以家庭生b係維持下去既下一步
以我身邊為例, 當年同事, 首期佢比(父母幫手出一份), 樓佢供(果時06年, 仲好平, 易供)
佢日日同我呻佢老婆點點點, 好多不滿(當然唔排除佢老婆都好多不滿), 想離婚
但話為左個女, 吞左啖氣
然後幾年後又生多個仔

所以我咪話細路+有樓, 令好多不滿同衝突會吞左/化解左
咁樣真係好咩
人生從來都係唔完美地過
大家幻想有個好夾既另一方
好開心既人生
根本唔係現實
早兩個月啱散,八年
long D咗三年,因為疫情封關,除非某一方肯quit咗自己做緊嘅dream job,如果唔係都冇辦法放到成個隔離咁長假。大家都仲鍾意對方,但係見唔到盡頭,終於放棄咗。如果唔係隔離,就算long d我哋都可以support到每個禮拜飛一次嘅機票。
然後依家散咗先同我講開始0+3,或者下個月有機會0+0。
依家散咗兩個月,for大家冷靜已經冇咗message contact,但係我哋兩個嘅shared albums我哋仲不斷upload緊大家嘅日常生活,share locations都仲開緊一直見到對方喺邊⋯都唔知點
想搵個後生繼續屌姐
其實好睇邊個願意付出多啲,只要其中一個肯犧牲自己dream job就可以成全大家。不過要為左對方而改善,就要自己衡量值唔值得
我初戀8年半分手,開頭好辛苦,返返下工都想喊,要自己街開一邊流眼淚,果段時間多d 搵fd 傾下,搵d 野學下,出多d 街,分散下自己,將重心放係另一到就會好d,都用左成年幾先move on,好同意time will heal
時間會慢慢讓你接受事實
再耐啲好多野都唔記得晒

拍左八年半,計一計,剛散左滿八年
其實一般頂盡3,4年就要結婚生細路
愛情個chemical會過期消失
但一般女性有個隱藏基因係做老母,照顧下一代
而男人就周圍播種
個設定係咁
所以結婚生細路,除非惡劣到頂唔順
唔係為左唔想頭家散,雙方都遷就下
到細路大,當大專或大學畢業
都50,60歲,然後大家一齊過埋幾十年
咁就一世

好多人以前會幻想有王子公主
之後大家覺得搵個夾既人就算
王子公主(好既對象)固然唔真實
但搵個完全同自己夾既人其實機會率都好低
有埋科學研究指出

所以其實人生就在唔完美之中渡過
蘇格拉底講過結婚係乜
你走過個蘋果園,執到個可接受既蘋果緊緊握住它就係婚姻
sad but true
next啦,人地有新仔屌西了
有冇聽過人拍左12年拖都散?
認真會好痛苦
拍左三年啱啱分左 有咩方法可以無咁辛苦
咩原因散先?
完全唔再愛但唔捨得
定其實仲愛但已經行唔到落去?
咩原因散左?
想知你另一半識到個好伴侶未?
不過唔愛又無謂拖住人既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞