究竟一個拍左八年拖但最後散左既人係咩感覺

455 回覆
321 Like 15 Dislike
我之前嗰個十年散咗咪又係咁,時間耐咗就會習慣,而家試下搵其他平時自己唔會接觸嘅興趣,慢慢你就會放低
你有冇一刻心軟原諒過佢?定一知道佢出軌就堅決斬纜?
我明白

係突如其來嘅孤獨感
乜咁多人有咁嘅經歷㗎咩

點解唔早鋪
首先你要諗下你想結係真係
1. 覺得想同呢個人過一世
定係2. 所有factor加埋
(拍咗咁耐+唔細+人地都結)
而令你想結
如果你認定對方 咁你就要同佢討論下
如果你係2
我勸你搞清楚到底想要乜先
就算2既factors加埋一齊
係唔等於要結婚
你令我諗起個ex
我又係一早表明自己立場,接受唔到唯有分手
而對方一邊聲稱會接受,話自己唔係真係好care
一邊又成日間唔中提返出嚟,又話等我日後可能會改變主意呢

其實咁樣好好好好好煩,你唔接受就分手,你接受咗就要放棄。
你聲稱唔係咁重要,就唔會喺到講出嚟啦
仲有依個case你就係要預對方永遠都接受唔到
唔好以「對方可能日後改變主意呢」嚟說服自己接受
如果件事有機會影響到你內心有條刺 趁依家快快分手咪拖人
因為其實佢好耐以前(講緊十年前)係有同我講將來會生

我個時係無咁既打算 因為個時太後生 但唔介意將來會有可能改變主意

跟住佢慢慢就去左完全唔想生 咁我都覺得咁就好啦唔使煩

但係呢一兩年我又變到有少少想生 我以前都無預過會咁 但我地已經拍左好多年 其實我點都唔會因為呢樣野而改變大家既關係 如果佢將來又改變主意(而我又無改到既話)咪生 如果無既咪算
咁既然你真係講到咁唔care 你矛盾同呻個位喺邊到
因為佢由唔care變左care
矛盾係覺得就算佢突然間話ok我都唔一定想生 因為覺得有好多顧慮 都話左我都只係得大約兩成想生 我只不過係唔鐘意講死一定唔會做一樣野咁解
咁冇問題㗎有咩嘢需要擔心
大家講定,日後都係就返唔想生嗰個
無擔心過 只係咁啱見到呢個TOPIC拎黎講下吹兩句

我地拍左十幾年 經歷過既野比生唔生仔大件事好多 我明呢個世界無完美既人而我既另一半已經接近完美同最適合我所以點都唔會分
只要你唔會一年問/暗示佢一次都無咩問題
就咁睇似係會希望睇錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞