到左30歲,覺得自己有咩唔同左?

405 回覆
1379 Like 37 Dislike
其實我最鍾意既角色就係比達
因為同我地一般人既人生太相似同接近
唔明點解有d人會鍾意悟空

或者佢地係天才定或者富二代
如果時間有得返轉頭 我寧願用大學學費炒bitcoin
巴打 握個靚手
覺得開始追唔上同齡其他人
1- 對好多事物已經失去興趣
2- 無夢想,搵唔到意義
3- 即使而家兩腳一伸都好似無咩感覺

31 覺得立即死亡可能係福氣
還是說穿 得我自欺 人會善忘
師兄因咩分手
係一同而之間可以加多一樣:以為自己對世界嘅看法係絕對正確
以前乜撚都要屌 睇唔過眼又屌 行步路俾人撞到又屌
而家 唔需要勞氣 最緊要自己開心
好似呢度咁 以前會忍唔住屌兩句 而家一尻block左算
第3樣好緊要 以前有好野會唔敢講出口
例如讚人嘅說話 欣賞說話
係,依家一日要飲兩杯
真係好容易唔記得野
因為太多野要記
唔玩了 返去承繼幾憶家產
就黎三十中反而無咩目標,而家有份工生活到就算
社交媒體無玩了,del 咗fuckbook。mewe,twitter十年無開...
真係要做下運動
朋友係異地,間唔中都有msg,都叫要keep 既都keep 到
和你很艱辛的掙扎 不敵歲月離間
有冇聽過呢首歌
喺資本主義下只有兩類人:資本同奴隸

奴隸都有分高低級,喺香港你好明顯係低級奴隸
有錢人隻狗瞓嘅地方仲好過你間房

你嘅下一代受唔到最優質嘅教育,又會成為為資本服務嘅奴隸。科技好快會取代好多工種,下層嘅人只會愈過愈苦。香港愈來愈差,高官有錢佬都送仔女坐business 去外國讀書,你個仔只可以留喺香港唱國歌。
你唔俾我仔女考到dse 30分?
有錢人生啲仔會醒啲?
你唔俾我個仔第時米9 又大隻?
呢個世界咩人要有架啦
有咩分做唔做奴隸
生兒育女係責任 係天職 係人生
你考慮咁多先叫自私
我淨係問你一句
你活在中囯香港,開唔開心
你問心答自己

好多學生自殺
仔女無得㨂出唔出世,決定權在你度
你真心問下你仔女活係中囯香港會開唔開心
明明就係荷爾蒙想你留種繁殖,同動物一樣,天咩職...人生存咁多苦難,你經歷完仲選擇生先係最自私
DNA要係困難環境先會進化
過安逸生活唔係人類嘅終極目標
有錢佬都唔係無困難
佢地要諗點可以維持自己個優勢
仲要防止有人取代到佢 有啲再有錢嘅就負責埋資源分配
窮嘅後代就諗點可以攀上去
用有限資源發展自己最大潛力
同埋人始終有感情 有靈性
總會想有自己嘅後代去延續呢個世界
有自己家人一齊面對困難 甚至死亡
畀人生出嚟被迫要激發潛能
仲要同你一齊面對困難死亡
真係多謝晒 好偉大
人類根本係地球毒瘤,越多人只會爭奪資源
製造競爭,令人抑鬱
就好似香港咁
越少人嘅國家先越幸福

不過唔生可能唔夠人做低下層工作
富人唔夠奴隸用
anyway點都會有班擺脫唔到動物本能嘅人生
希望你個仔唔係做富人奴隸其中一份子啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞