到左30歲,覺得自己有咩唔同左?

405 回覆
1379 Like 37 Dislike
主要係多咗責任同壓力

想搵份好 d 嘅工做得適服穩定然後買屋生小朋友
30歲左右,屋企人開始老
有啲親戚,住院,住老人院,身體變差,過身
自已變成家庭支柱,但明明自已工資,能力上,
好多野都無能力
壓力開始大,年年適應年年老去

人大了,難得放肆地笑
首歌好岩
我反而倒轉 人愈大愈想搵多啲錢
因為父母開始年紀大
佢地果代一般又冇咩計劃
依家唔搵多啲儲多啲
到自己中年就大件事
(仲未計小朋友果筆錢)

本身有家底/父母有退休計劃就另計
人生態度:關我撚事,關你撚事
以前會care人地點睇自己 會好攰
人到30就會好易肥,唔可以好似年輕個時一日一杯可樂
30歲開始要努力搵錢
今年28 開始擔心老豆6x歲走埋自己要點算 阿媽走左好耐 讀書唔成做野又廢萬幾蚊月月清
毒撚格女唔使諗 朋友都係得一兩個 工作陪女一個月都未必見一面 平時都係摺係屋企打下機休息唔想出去
望見人地有父幹日日溝女食好西唔撚使做ig曬命
真正體會到窮就唔撚好生 老豆問過唔諗住結婚咩
心諗前面果句 但唔敢講出口傷佢心
咁撚垃圾既人生係我喱代終結咪算
最大唔同係身邊既人都開始進入唔同人生階段
有d年紀差唔多就結婚 生仔 年紀大開始走
但自己原地踏步根本就冇得揀 好重無力感
買車啦
買完你就會努力搵錢
人既潛能都係逼出黎
唔關年紀事 只不過你遲傷先發現咁麻煩
你細個嘅傷就係皮外傷
巴打加油
2Q已經好攰
2Q?
我1Q已經唔得
人生眨吓眼就幾十年,
我依家都係,只要唔係違反道德嘅嘢,我想做都會試吓。
人地都冇話係香港生
關於第二點,我不敢苟同。我到而家都覺得,事情做唔好,係自己無盡力去做。

利申,就嚟40
巴定絲?
巴就無所謂啫
學識淺薄左
淨係識用人愈大,人大左等字眼黎開話題圍爐無限loop
我覺得我地呢個年紀 真係好承上啟下

尤其有小朋友/職業上有0靚

開始明白父母/管理層難處

但始終岩岩先脫離junior 階段

d細諗咩,大概仲未忘記哂

呢個階段

我自己覺得幾舒服
Agree 心態上麻木左 , 不過都仲保持積極 唔敢頹
甘係你好幸運,未試過用盡全力都失敗,到時會失控
識白駒過隙呢個字唔簡單
成日覺得大家金錢觀都好重要 , 唔係會好大壓力
可能我自卑
第4期

有啲事學會放棄

係你既 就係你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞