到左30歲,覺得自己有咩唔同左?

405 回覆
1379 Like 37 Dislike
1. 好多野睇化左,接受左自己只係一個平庸既人。唔再強求一定要搵到份好工,搵到個男/女神,但總體心態依然積極。
2. 從前唔太關心身邊會有咩人,因為覺得都係人來人往,而且讀書時期就算幾毒都好都一定會有人玩得埋。但係出左來做野之後發覺舊有圈子會fade out 7 8成,留得低既都值得珍惜,應該要努力keep。
3.時間觀念弱左,唔係講緊成日遲到果d弱左,係講緊返左工之後日日生活都似倒模咁,日日都覺得差唔多,好容易就“咁樣又一年”。對大部份節慶都麻木哂,唯一意義只係多幾日假。
4. 除左kol同保險之外,自己同身邊人既social media停得77 88。
5. 比起以前更著重健康同外表,多左運動,因為出來做野一陣已經覺得體重同腰圍增緊,而健康開始差。
6. 對時間麻木左,但心態反而積極左好多。正正因為時間過得快左好多,體會到咩叫白駒過隙。更加想趁後生達成自己既夢想/發崛返一d興趣。
見人會成長三次果個月經圖。

如果話青春期係第一期(慢慢由自我中心既中二病,慢慢發覺自己只係人群中既一份子),讀大學到畢業初期一連串既不盡人意係第二期(發覺點努力都係搵唔到好工,追唔到男女神etc)。30歲覺得自己好似入左第三期,覺得好多野就算係做唔到都好,再唔做/唔試一定會後悔。
岩岩30 無咩唔同
想快d死
做人好痛苦
而家得閒上連登睇人仆街,輸錢
等自己個心好過d
發覺無錢 生存都無意思
日日返工放工 出糧又月月清
想買想擁有嘅野又唔會得到
日日是撚但但咁過算 動力係零
啱啱30
6. 好同意,28 29 開始已經有
身體差咗係100% 出現
身體差左 易肥左
成日都覺得 自己聽日會心臟病發
女神已經變左人地老婆
27 但你講嗰啲都中晒
好認同 1,5
我下體每日長大三十次
最大唔同係對錢的睇法
髮線後移
怕死左
以前咩都夠膽死玩
而家淨係覺得「唔好搞咁多野啦 有意外點算」
中,以前讀書果陣旅保都敢唔買就飛
化左 除死之外別無所求
覺得自己老左
想組織家庭 有自己嘅小朋友
無論將來環境幾惡劣都可以一齊面對
以前打拳成日周身傷都當佢無事照操,等佢過一排就好番
早排都係打拳扭親膝頭哥,雖然都係天然療法但係feel 到自己驚傷同原來好脆弱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞